
Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το παρακάτω κείμενο (ή, τέλος πάντων, αμέσως μετά) επισκεφτείτε τη σελίδα paparologion και αφήστε την καταγγελία σας για όποιο σκοτεινό μυστικό κατέχετε και στοιχειώνει τον ύπνο σας. Λεπτομέρειες εδώ – μην το αμελήσετε, είναι εντολή γιατρού!
Έχει ανοίξει εδώ και καιρό η συζήτηση για το - υπό κατάθεση; υπό συζήτηση; υπό «ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα»; - νομοσχέδιο που θα έρθει να ρυθμίσει τη λειτουργία των ιστολογίων και του Διαδικτύου, γενικώς.
Η ηλεκτρονική πραγματικότητα – αυτό κι αν είναι οξύμωρο! – ρυθμίζεται μέχρι τώρα εν πολλοίς από τις συμφωνίες της Συνθήκης της Βουδαπέστης (23.11.2001), την οποία υπέγραψαν 26 υπουργοί Ευρωπαϊκών κρατών (και η Ελλάδα) και αναφέρεται στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Ως τέτοια ορίζονται από την McConnell International τα εξής: Παρεμπόδιση (κυβερνο)κυκλοφορίας, Τροποποίηση και Κλοπή δεδομένων, Εισβολή και Σαμποτάζ σε δίκτυο, Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, Διασπορά ιών, Υπόθαλψη αδικημάτων, Πλαστογραφία και Απάτη.
Αυτά. Εγώ, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, σκέφτομαι με βιβλία. Κι όλη αυτή η ιστορία μου θύμισε ένα νεανικό μου ανάγνωσμα, το «Οι πράκτορες του χάους», Νόρμαν Σπίνραντ, εκδ. Τρίτων 1997. Αντιγράφω:
«Κάθε Κοινωνική Σύγκρουση είναι πεδίο μάχης για τρεις αντίπαλες δυνάμεις: το Κατεστημένο, την Αντιπολίτευση – που αποζητά την ανατροπή της ισχύουσας Τάξης και την αντικατάστασή της με μια δική της – καθώς και μια τάση προς αύξηση της Κοινωνικής Εντροπίας, την οποία γεννά κάθε Κοινωνική Σύγκρουση και η οποία, στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή ως η δύναμη του Χάους».
(σημ. elf από το Λεξικό Τριανταφυλλίδη:
εντροπία η [endropía] O25 : 1.(φυσ.) η λειτουργία που καθορίζει την αταξία (κατάσταση έλλειψης τάξης) ενός συστήματος, η οποία αυξάνεται όταν αυτό εξελίσσεται προς άλλη κατάσταση αυξημένης αταξίας. 2. (στη θεωρία των πληροφοριών) ο αριθμός που εκφράζει το βαθμό ανταγωνισμού των δυνατών απαντήσεων σε ένα και το αυτό ερέθισμα).
Και συνεχίζει παρακάτω ο συγγραφέας:
«Στα πλαίσια μιας κοινωνίας, όπως και στο φυσικό βασίλειο, υπάρχει εγγενής η τάση προς αύξηση της εντροπίας ή αταξίας. Επομένως, όσο πιο Οργανωμένη είναι μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη Κοινωνική Ενέργεια απαιτείται για να διατηρηθεί η Τάξη σ’ αυτήν και τόσο μεγαλύτερη Οργάνωση απαιτείται για να διατηρηθεί αυτή η Κοινωνική Ενέργεια – οι δυο παράδοξες ανάγκες τρέφονται η μια από την άλλη και αυξάνονται εκθετικά στο άπειρο. Κατά συνέπεια, μια άκρως Οργανωμένη κοινωνία καλείται διαρκώς να οργανωθεί ακόμη περισσότερο και άρα δύναται να ανέχεται όλο και λιγότερους Αστάθμητους Παράγοντες σε κάθε επανάληψη του κύκλου».
Κι επειδή φαντάζομαι πως, τέτοια ώρα κυριακάτικα, θα διαβάζετε το παρόν κείμενο με τα δαχτυλάκια σας βυθισμένα στην άμμο αποσαφηνίζω τι θέλει να πει ο ποιητής ως εδώ:
1. Τα κοινωνικά συστήματα, όπως και τα φυσικά, ρέπουν προς την αταξία. Το Διαδίκτυο, ειδικά, σχεδόν την εμπεριέχει στα δομικά συστατικά του.
2. Τα κράτη/εξουσιαστικές δομές οργανώνονται, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσουν το επικίνδυνο γι αυτά χάος.
3. Όσο θα οργανώνονται, τόση περισσότερη οργάνωση θα χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίζουν τους αστάθμητους παράγοντες. Και τόσο πιο ευάλωτα θα είναι σε αυτούς.
Συμπερασματικά, σιγά μην άφηναν το Διαδίκτυο και τα μπλογκς ξέφραγο αμπέλι!!! Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρ. Μυλωνόπουλος τα λέει σαφέστερα στο Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Ποινικό Δίκαιο:
«Η πληροφορία γίνεται ένα στρατηγικό μέσο τόσο πολύτιμο και σημαντικό στη μεταβιομηχανική εποχή, όσο υπήρξαν το κεφάλαιο και η εργασία στη βιομηχανική, ενώ στο χώρο του δικαίου διαμορφώνεται ένα νέο άυλο έννομο αγαθό, η πληροφορία, της οποίας η τεράστια οικονομική, πολιτιστική αλλά και πολιτική σημασία είναι προφανής».
Θα προσπαθήσουν, λοιπόν, να ελέγξουν την πληροφορία, στο βαθμό που ήδη ελέγχουν (ή προσπαθούν) τα πάντα. Θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον Λόγο σε κάθε μορφή του. Και φοβάμαι πως τελικά θα τα καταφέρουν. Γιατί ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Εκτός αν, για κάποιο λόγο, το Χάος, που πάντα ελλοχεύει, καταφέρει να τους αποπροσανατολίσει.
Και για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία, τα μπλογκς δεν τα αντιλαμβάνεται κανένας σοβαρός άνθρωπος ως ειδησεογραφικά. Εδώ τον συμβατικό επώνυμο Τύπο παρακολουθείς (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) και πάλι χρειάζεται να διασταυρώσεις μια είδηση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις ως επιχείρημα. Τα υπόλοιπα είναι απόψεις, κουτσομπολιά και φήμες. Και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να ποινικοποιήσει, επί της ουσίας, τις φήμες απ’ τη στιγμή που τις χρησιμοποιεί κατά κόρον ως μέσα εντυπωσιασμού, επιβολής ή απενοχοποίησης – θυμάστε όλοι τη φήμη για τα πυρηνικά του Σαντάμ που «δικαίωσαν» το 2003 στην Παγκόσμια Κοινή Γνώμη την εισβολή στο Ιράκ.
Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν αυτοί που κόπτονται για την προστασία του κάθε πολίτη από το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν θα έφτιαχναν κατασταλτικούς νόμους και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θα φρόντιζαν να μας εκπαιδεύσουν στη χρήση του Διαδικτύου. Μικρούς και μεγάλους.
Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν αυτοί που κόπτονται για την προστασία του κάθε πολίτη από κάθε κακοτοπιά θα φρόντιζαν να μας εκπαιδεύσουν στην κριτική σκέψη, γενικώς. Στη σκέψη.
Αλλά, «αυτοί» είμαστε εμείς. Κι εμείς δεν αλλάζουμε εύκολα. Γι αυτό σας λέω πως ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Εκτός αν, εντωμεταξύ, επικρατήσει η ευλογημένη εντροπία.