Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι ευτυχισμένη


Banksy - Cleaning Lady


Χτες χάζευα (κι άλλο;) τιβί. Κι έπεσα πάνω στην εκπομπή του Γιάννη Πολίτη στη ΝΕΤ - δεν θυμάμαι τον τίτλο. Έκατσα, λοιπόν, γιατί έπαιζαν ωραίοι άντρες: Πρωτούλης (το έγραψε και το Cosmopolitan), Χρυσοχοϊδης (εμένα μ' αρέσει), Βουλγαράκης (που θα μ' άρεσε, παρόλη την καράφλα, αν δεν είχε αυτό το ύφος του μπαγιάτικου Mr. Υφήλιος 1976), ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (αδιάφορος) και τον Άδωνη Γεωργιάδη (εξαίρεση στο καστ) που, για καλή μου τύχη, καθόταν άκρα δεξιά και έβγαινε διαρκώς εκτός πλάνου.

Και συζητούσαν μάλλον για την ακρίβεια - δεν είδα και πολύ, είπαμε, πόσα περιθώρια έχω πια να χαζέψω; Εγώ πέτυχα τη φάση που ο Χρυσοχοϊδης έδειχνε κάτι πίνακες που (δεν φαινόντουσαν αλλά) έδειχναν πως ο παραγωγός πουλάει το ρύζι 30 λεπτά το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ το αγοράζουμε 3 ευρώ. Δεν είναι πανάκριβο;

Λοιπόν, δεν είναι. Κι επειδή με έχουν πρήξει με την ακρίβεια, θέλω να διευκρινίσω τα εξής: Η αξία ενός εμπορεύματος - η αξία, όχι η τιμή του - εξαρτάται από τις ώρες που ξοδεύονται για να παραχθεί. Πολλές ώρες, μεγάλη αξία. Το ρύζι, λοιπόν, δεν είναι ακριβό όταν πουλιέται 3 ευρώ το κιλό. Φτάνει να αναλογιστεί κανείς πόσες ώρες χρειάζονται και πόσοι άνθρωποι για να φτάσει ο σπόρος που φυτεύει ο αγρότης να γίνει προϊόν έτοιμο προς κατανάλωση. Αντίστοιχα, όταν στο Zara αγοράζω το μπλουζάκι 10 ευρώ - φθηνότερα ίσως απ' όσο το έπαιρνα πριν 10 χρόνια - δεν μπορώ να παραπονεθώ πως η τιμή του είναι υψηλή. Γιατί δεν είναι.

Αυτό που παρουσιάζεται δυσανάλογα υψηλό είναι το ποσοστό του κέρδους που καρπώνονται όλοι εκτός από τον εργαζόμενο. Κι ενώ το ρύζι ακριβαίνει 1.000 % μέχρι να φτάσει απ' το χωράφι στο ράφι, οι μισθοί μέσω των γελοίων συλλογικών συμβάσεων και του, έστω χαμηλού, πληθωρισμού χρόνο με τον χρόνο μειώνονται. Συμπέρασμα στοιχειώδους Πολιτικής Οικονομίας: το μπλουζάκι που πριν 10 χρόνια έβρισκα στις εκπτώσεις ένα πεντοχίλιαρο και το αγόραζα σε τρία χρώματα γιατί ήταν τζάμπα, τώρα με 15 ευρώ το δοκιμάζω τρεις φορές και πάλι το συζητάω.

Αυτά και μην ξανακούσω άλλη κουβέντα για την ακρίβεια. Γιατί θα περάσω στο δεύτερο κεφάλαιο που είναι οι Θεωρίες Υπεραξίας και θα σταματήσω να με διαβάζω ακόμα κι εγώ.

Θέμα δεύτερο: Πριν χρόνια σταμάτησα να αγοράζω οποιοδήποτε προϊόν μάρκας Vileda γιατί είχαν βγάλει μια άκρως προσβλητική και χυδαία διαφήμιση που έλεγε κάτι σαν: Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι ευτυχισμένη; Να μην έχει σκόνη το τραπεζάκι του σαλονιού. Τέτοια σιγουριά, μιλάμε, ο κειμενογράφος. Βρήκε το μυστικό της ευτυχίας μου που το 'κρυβα εφτασφράγιστο τόσα χρόνια για να το ανακαλύψει μόνο ο εκλεκτός. Δεν έχω ξαναγοράσει Vileda μέχρι σήμερα κι ας έκοψαν έκτοτε τις μαλακίες.

Σήμερα, λοιπόν, έμαθα και ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μιας γυναίκας. Έτσι μου 'ρχεται να το βάλω κουίζ, αλλά θα το πάρει το ποτάμι γιατί βαριέμαι: η κυτταρίτιδα!!! Yes, ladies and gentlemen, το έμαθα σήμερα από τα βιβλία του ΣΚΑΙ. Υπάρχει και πουλιέται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία βιβλίο με τίτλο κάπως: Ειδική διατροφή για να καταπολεμήσετε τον νούμερο ένα εχθρό της γυναίκας, την κυτταρίτιδα

Σε λάθος πόλεμο είμαστε πάλι, συντρόφισσες. Πού πας να διεκδικήσεις ισότητα και ελευθερία μ' αυτά τα μπούτια, μανάρα μου;

(Ρε, ουστ!!!!!)

19 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Εμ... για αυτό ο Ψωμιάδης... έκανε σαλόνι ομορφιάς την πλατεία Αριστοτέλους...

Χαχαχαχαχαχαχα

Είναι διαβαστερός... ο άτιμος...

Χρόνια μπροστά αυτή η πόλη...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Spy είπε...

Μεγειά το τσαρδί!
(μια τακτοποίηση την χρειαζόταν εδώ που τα λέμε...)
Είναι τόσο καθαρό και τακτοποιημένο ντρέπομαι να πατήσω...
(πάω να φέρω καμιά γλάστρα)

:)

anna είπε...

Δυο πράγματα που εντόπισα !!!!Σκούπα, σκόνη αει....στο διάολο!!!Κυτταρίτιδα???Έχετε δει βρε μα@@@ες κώλο χοντρού άντρα???Γιατί εγώ να πάρω τις παπαριές που μου λέτε???Όσο για την υπεραξία στο ρύζι π.χ. μάτια μου δεν έχω ιδέα!!!Αλήθεια στο Ζάρα τόσο έφτασαν τα μπλουζάκια???Φαρμάκι!!!Καλησπέρα και φιλί!!!

Rizobreaker είπε...

Αγαπητή Elf θα συμφωνήσω πλήρως! Άραγε αρκεί μόνο αυτό? Μάλλον όχι...

elf είπε...

@ akanonisti: Τον είδα! Και, λόγω τιμής, σκέφτηκα πως ο dr.Seeng έκανε πάλι τα δικούλια του. Ποιος να πιστέψει πως ο Νομάρχης-Ζορό τώρα κάνει ΚΑΙ μιζανπλί;;;

@ spy: Δεν μπορείτε να πείτε, σας ακούω και σας λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου. (Η αλήθεια είναι πως φοβήθηκα πως φεύγετε για Βραζιλία εξαιτίας μου). Άλλο που όλο αυτό το τόσο απλωτό αποτέλεσμα μου κάνει λίγο τρομακτικό.

@ anna: Μη μασάς, η βρωμιά είναι απλώς ύλη σε λάθος μέρος. Και η κυτταρίτιδα ομοίως, τώρα που το σκέφτομαι. Σιγά να μην αφήσουμε τους διαφημιστές να ονομάσουν τους πολέμους μας!

@ rizobreaker: Δεν αρκεί, αγαπημένε μου. Αλλά εσύ τουλάχιστον, απ' όσο βλέπω, δεν σταματάς στις διαπιστώσεις. Να δούμε εμείς τι θα κάνουμε (γέροι άνθρωποι). Καλημέρες!

manetarius είπε...

Αααα... να μου κάνουν τη χάρη... εγώ έχω δεθεί με τη σκόνη του τραπεζακίου του σαλονιού μου!
Για την κυτταρίτιδα... δεν σχολιάζω.. έχω φάει στη μάπα τέτοιου είδους βιβλία όταν δούλευα στο βιβλιοπωλείο... άσε..!

apos είπε...

Φαντάζεσαι μια συντάκτρια του Cosmopolitan να βγαίνει ραντεβού με τον Πρωτούλη; Μετά από αυτό κόβεις μαχαίρι και το ρύζι, σκίζεις και τα μπλουζάκια του Zara και τρέχεις σε δεντροφύτευση του ΣΚΑΙ.
Εγώ πάντως νόμιζα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας ήταν μια άλλη γυναίκα, ίσως πιο νέα, ίσως πιο όμορφη, ίσως με καλύτερο άνδρα.
Πάλι με έσωσε ο ΣΚΑΙ. Πάω να ψηφίσω τον Μεγάλο Έλληνα Νίκο Αλέφαντο.

Με γειά ο νέος blog! Απλωσε αρκετά η αλήθεια είναι και δεν ξέρει το μάτι πού να κοιτάξει.

tantoguanto είπε...

Τέτοια ανάλυση elfoula ούτε ο Κάρολος ο Μαρξ με τον Φρίντριχ Ενγκελς να φανταστείς ότι από εψές το βράδυ που το διάβασα έχω παίσει με τα μουτρα στο "Κεφάλαιο "και το μελετάω χαχαχαχαχαχαχα
Καλημέρα.

tantoguanto είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
thamnos είπε...

Ουπς, είδα "νέο" φως κι μπήκα.
Α. διαφωνώ με το ρύζι, αν ήταν έτσι όπως τα λες τα μακαρόνια που έχουν και πολύ περισσότερη διεργασία θα κόστιζαν 5 ευρώ το μισόκιλο, τσπ.
Στον zara το μπλουζάκι του κοστίζει 0.30 ευρώ το ένα και οι υπάλληλοι του δουλευουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε καράβια αρόδο για να γλυτώνει την φορολογία, οπότε έιναι παναπανακριβο όταν το αγοράζουμε 15 ευρώ!
Η κακή διατροφή και η κληρονομικότητα είναι οι 2 αιτίες για την κυτταρίτιδα ποπυ στην τελική όταν φανεί ο λεγάμενος την έχει πατήσει... δεν έχω ακούσει κανέναν να χώρισε επειδή ανακάλυψε πως το αμόρε του είχε τελικά κυτταρίτιδα.
Ασε που αν δεις άνδρα χωρίς τις τρίχες στα πόδια θα καταλάβεις πως δεν έιναι προνόμιο μόνο των γυναικών...
Οπότε δεν υπάρχει πόλεμος, μόνο τίτλοι!
πολλά έιπα, έφυγα...

κόκκινο μπαλόνι είπε...

κοπελιά, κοπελιά...
έγραψες!
ειδικά στο θέμα 2 τα πήρες και τα σήκωσες...
και έβαλες και το σαλαμάκι σε προηγούμενο ποστ....
Πολύ χαίρομαι που επανήλθες!

Mara Lisha είπε...

Καταρχάς τρελάθηκα με την αλλαγή του blog! μου άρεσε πάρα πολύ, είναι φωτεινό!!
Για την ιστορία μου αρέσει και μένα ως άντρας ο Χρυσοχοίδης:)
Για την ακρίβεια συμφωνώ μαζί σου 100% φιλιά ξωτικό μου :)

habilis είπε...

Συντρόφισσα ,η οικονομικοτεχνική σου ανάλυση άψογη!!!

Υ.Γ.1 Μην χαζεύεις με τήν εκπομπή του Πολίτη γιατί θα χαζέψεις και άλλο.

Υ.Γ.2 λιγότερα με τον Χρυσοχοιδη ,γιατί είναι καπαρομένος.

elf είπε...

Καλημέρα, μανιτάρι. Η δική μας σκόνη έχει πάντα συναισθηματική αξία (τι είπα τώρα!)

Άπος μου, σου δίνω το λόγο μου γι αυτό:οι συντάκτριες ή οι αναγνώστριες του cosmopolitan απεφάνθησαν πως ο Πρωτούλης είναι ο πιο σέξι βουλευτής. Ε, δεν είχε και κανένα μεγάλο ανταγωνισμό! Τη δεύτερη παράγραφο δεν τη σχολιάζω, πάω ν' αρχίσω τα ναρκωτικά.

Tantoguanto μου, διάβαζε! Τα χειρότερα έρχονται και πρέπει να 'μαστε μορφωμένοι. Κι ευχαριστώ για το άλλο :-)

elf είπε...

Καλώς τον Θάμνο! Βασικά, δε διαφωνούμε, αυτό λέω κι εγώ: σε συνθήκες "ελεύθερης οικονομίας", αν οι εργαζόμενοι δούλευαν υπό κανονικές συνθήκες και πληρώνονταν ανάλογα με την εργασία και τις ανάγκες τους, κι επιπλέον οι εγοδότες δεν έβγαζαν κέρδος 1000%, τα 3 ευρώ θα ήταν μια χαρά για ένα κιλό ρύζι. Τώρα είναι πολλά γιατί εμείς τα μετράμε λεπτό-λεπτό ενώ αυτοί τα κάνουν κομπόδεμα. Καλημέρα!

Γεια σου, κατακόκκινο μπαλόνι. Κι εγώ χαίρομαι, τελικά!

Mara Lishaκι μου, το 'ξερα πως έχεις γούστο. Καλημέρα και πολλά φιλιά!

Habilis, σύντροφε, merci τα μάλα! Να χαζέψω κι άλλο δεν παίζει, το 'χω τερματίσει σχεδόν. Κι όταν λες πως είναι καπαρωμένος, τι ακριβώς εννοείς; Σοσιαλιστής άνθρωπος είναι, αυτοί δεν πιστεύουν στην ατομική ιδιοκτησία! Καλημέρα και καλώς σε βρήκα!

chmarni είπε...

Δε ξέρω ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας για μία γυναίκα. Αν το ήξερα μάλλον θα είχα πολλές στη ζωή μου. Αυτό που όμως σίγουρα ξέρω είναι ότι θα ήμουν δυστυχισμένος με μία γυναίκα, που θα την έκανε ευτυχισμένη, το να μην υπάρχει σκόνη στο τραπεζάκι… Αν μάλιστα θεωρούσε εχθρό της τη κυτταρίτιδα άστα να πάνε…
Σχετικά τώρα με την ακρίβεια και τον τρόπο που την πραγματεύονται ως θέμα τα Ελληνικά ΜΜΕ… Τι να πω… Είμαι 35 ετών και αυτό που θυμάμαι σε αυτή τη χώρα είναι 35 χρόνια Δημαγωγία… Τώρα σε συζήτηση με Άδωνη, Βουλγαράκη και με τον εκτός εξουσίας για 5 ολόκληρα χρόνια πασόκο τι άλλο να περιμένει να ακούσει κανείς…

fpboy είπε...

Γεια σου!
Πολλά πράγματα είναι υποτιμητικά για τις γυναίκες γύρω μας.
Και κυρίως τα ''προνόμια'' που έχουν οι γυναίκες να μην δουλεύουν, να βγαίνουν νωρίς στην σύνταξη, να καβατζώνονται με τα ''οικιακά''.
το πήγα αλλού.
Φιλιά και καλά να περνάς !

manetarius είπε...

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ....το είδα το βιβλιο!!!
Έχουν βάλει και διαφήμιση στη τηλεόρασηηηηηηη!!!
ου να μου χαθούνε! βρε ουστ!

elf είπε...

chmarni μου, δεν ξέρω τι άλλο θ' ακούσουμε, χρειάζεται πολλή φαντασία για ν' αντέξεις την πραγματικότητα, όντως. Η λύση, προς το παρόν, είναι να τους αγνοούμε, σιγά-σιγά θα καταφέρουμε και να τους πετάξουμε έξω. Πολλά φιλιά και χαιρετισμούς στην κουμπάρα, τα 'μαθες,ε;


fpboy, πρώτα να πω πόσο μ' άρεσε το βίντεο για την Ιρλανδία. Και μετά να ομολογήσω πως μια χαρά το πήγες, στο σωστό δρόμο. Φιλιά κι εσύ!

Μανιτάρι μου, λέω να πάρω τηλ. στον Αποστόλη στην Ελληνοφρένεια να τους ευχαριστήσω που με ενημερώνουν για τους εχθρούς μου. Τους αξίζει!

Blog ποικίλης ύλης...

...και μάλλον προβοκατόρικο.