Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!!!

Ο "Μήτσος" είναι on line! Διαθέσιμος και πρόθυμος. Σε δικό του σπίτι (www.booksinfo.gr), που όμως είναι και λίγο δικό μας γιατί είναι σπίτι λογοτεχνικό. Διαβάστε τον, ονειρευτείτε τον και σχολιάστε. Επί της ουσίας όχι "...μπράβο, βρε Ελένη, τι ωραία που τα λες, από το στόμα μου το πήρες..." κλπ.
Παραθέτω ένα ακόμα απόσπασμα για δολωματάκι. Απολαύστε υπεύθυνα μαζί με το τραγούδι - το άκουγα 200 φορές την ημέρα όταν έγραφα το βιβλίο.





Ο Μήτσος ήταν ο τέταρτος που ήξερε τις περιπέτειές μας. Χωρίς ονόματα, φυσικά -φύλαγε τα ρούχα σου- αλλά με κάθε λεπτομέρεια.
Εκείνος μ’ άκουγε με προσήλωση: έσμιγε τα φρύδια όταν τα πράγματα γίνονταν σκούρα, τα σήκωνε ειρωνικά στις τραγικές μου εξάρσεις, χαμογελούσε στ’ αγαπησιάρικα και ξελιγωνόταν όταν άρχιζα τις κρυάδες - που ο φίλος μου θεωρούσε «αστεία».
- Ψοφάω να μου διηγείσαι, Αποστολοπούλου, μου έλεγε. Έχεις έναν τρόπο! Βέβαια, υποψιάζομαι πως τα πλακώνεις στη σάλτσα...
- Οικογενειακό κουσούρι, αγαπητέ μου, του απαντούσα. Πώς νομίζεις πως έγινε διάσημος για τις παραδόσεις του ο πατέρας μου; Ή πώς πουλάει αυτές τις μπούρδες για «τέχνη» η μάνα μου; Αν δεν έχεις τίποτα να διηγηθείς απ’ τη ζωή σου, Μήτσο, τότε δεν ζεις. Δεν θυμάμαι που το διάβασα, αλλά μερικές φορές νιώθω σαν να το ‘χω πει εγώ...
- Αλήθεια, γιατί δεν γράφεις; μου πρότεινε μια μέρα.
- Α, όχι, δεν είναι για μένα αυτά. Έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε συγγραφείς, ξέρω τι σου λέω. Δεν έχω την απαιτούμενη πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση. Άσε, που δεν μπορώ να με φανταστώ ακίνητη τόσες ώρες. Εμένα ο λόγος της ύπαρξής μου είναι η κίνηση.
- Γιατί σταμάτησες να χορεύεις; με ρώτησε εκείνο το μεσημέρι, που συναντηθήκαμε να του πω για το πάρτι.
- Αυτή είναι μια άλλη ιστορία, τον έκοψα.
- Όχι, αυτή είναι η σωστή ιστορία, επέμεινε σοβαρά. Έχεις τέσσερις μήνες τώρα που με τραβολογάς σε καφετέριες και κρασάδικα. Μου μιλάς ασταμάτητα. Ξέρω τα πάντα για τις φίλες σου - δεν ξέρω, όμως, τίποτα, για σένα. Τίποτα ουσιαστικό. Μου τα παρουσιάζεις όλα ρόδινα - τη ζωή σου, το γάμο σου... Κι όμως, έχεις αυτό το θλιμμένο βλέμμα κάθε φορά. Μίλα μου, Αποστολοπούλου, δεν είμαι φίλος σου;
- Ορίστε, ρώτα με. Τι θες να μάθεις;
- Γιατί δεν χορεύεις;
- Γιατί βαριέμαι τις φασαρίες, Μήτσο. Δεν μ’ αρέσει να τσακώνομαι. Ο Κων/νος δεν ανέχεται την ιδέα να δουλέψω. Δεν είναι του επιπέδου μας, κατάλαβες; Ήταν το μόνο πράγμα που μου ζήτησε, κι εγώ σαν ηλίθια...
- Ν’ απαρνηθείς αυτό που είσαι; Κι ισχυρίζεται πως σ’ αγαπάει;
Δεν απάντησα. Είχαν τελειώσει τα προσχήματα μεταξύ μας. Δεν μπορούσα - δεν ήθελα να τον κοροϊδεύω άλλο. Ούτε τον εαυτό μου.
Για λίγη ώρα μείναμε σιωπηλοί. Και ξαφνικά:
- Τον έχεις απατήσει ποτέ;
- Ποτέ. Δεν έχω απατήσει κανέναν. Είναι ζήτημα προσωπικής ηθικής. Πρόσεξε: δεν κατακρίνω αυτούς που το κάνουν. Οι άνθρωποι που ξέρω, τουλάχιστον, έχουν τους λόγους τους και για μένα είναι σεβαστοί. Απλώς δεν μπορώ να το κάνω εγώ. Δεν υπάρχει λόγος. Όταν πάψω να θέλω κάποιον, τον αφήνω.
Σταμάτησα λίγο και σκέφτηκα αυτά που έλεγα. Ο Μήτσος με κοιτούσε στα μάτια μ’ ένα παράξενο βλέμμα. Χαμήλωσα το δικό μου στο φλιτζάνι μου.
- Κι έπειτα, δεν μπορώ την ταλαιπωρία, συνέχισα σε πιο ανάλαφρο τόνο. Ψέματα, κρυφά τηλεφωνήματα, βιαστικές συναντήσεις. Γιατί να βασανίζω το κορμάκι μου;
- Μάλιστα, σχολίασε στο γνωστό του ύφος.
Άρχιζε να με μαθαίνει επικίνδυνα. Και για κάποιο, απροσδιόριστο ακόμα, λόγο δεν προσπαθούσα να του κρυφτώ.
- Λοιπόν, θα ‘ρθεις στο πάρτι μου;
- Μπορώ ν’ αρνηθώ; μου χαμογέλασε.
- Όχι.
- Τότε θα ‘ρθω.


Edit:
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική το 2002. Πήγε πολύ καλά, έκανε 2η έκδοση μέσα σε ένα μήνα. Τώρα, όμως, έχει εξαντληθεί και για να το βρει κάποιος πρέπει να πάει στο βιβλιοπωλείο της Εμπειρίας ή να το ζητήσει στα άλλα βιβλιοπωλεία.
Γι αυτό αποφάσισα να το ανεβάσω. Πιστεύω ακράδαντα πως τα βιβλία θα έπρεπε να μοιράζονται δωρεάν. Κι αν δεν είχε τόσο μεγάλο κόστος η έκδοση, θα το έβγαζα μόνη μου και θα το έδινα σε όλον τον κόσμο. Έβγαλα κάποια αρκετά λεφτά απ' αυτό, αλλά δεν θέλω να ζω από τη λογοτεχνία - κι αυτή είναι άλλη συζήτηση που θα κάνουμε κάποια στιγμή.
Το ανέβασα, λοιπόν, για να το διαβάσετε όλοι. Και για να εκτεθώ σε όλους (σας) τους φίλους και να στρωθώ να τελειώσω το δεύτερο που έχει γίνει ανέκδοτο: "Καλά, αυτό το μιθυστόρημα κόκαλα έχει";;;

10 σχόλια:

Laplace είπε...

καλα το κομματι της εμπνευσης ΤΑ ΣΠΑΕΙ..

θα το διαβασω τις επομενες ημερες κ θα σου πω μια 'σεμνη κ ταπεινη' αποψη..αλλα ΛΙΓΟΥΡΕΥΤΗΚΑ με αυτα που εγραψες...

α ρε Μητσο,για παρτη σου ολα :)))

καλα κ το εξωφυλλο φοβερο..

καλα ολοκληρο μυθιστορημα στο νετ?
τα σαλια μου πεφτουν..μακαρι να ειχα ελευθερο χρονο σημερα να ξεκινησω..

συγχαρητηρια κουκλιτσα,θα επανελθω..

kikop80 είπε...

Καλησπέρα ξωτικό!
Τι έκπληξη ήταν αυτή?
Πραγματικά το απόσπασμα είναι μεγάλο δόλωμα!!!
Πώς και αποφάσισες να το ανεβάσεις ολόκληρο στο ίντερνετ?
Πότε κυκλοφόρησε στην αγορά?
Τί να πρωτοδιαβάσω τώρα μου λές???ε????
Εύχομαι να πάνε καλά οι πωλήσεις, που σίγουρα θα πάνε γιατί είδα πως γράφεις!
:))

dr.SeenG είπε...

Ελένη μου... μπήκα στο λινκ που έδωσες αλλά έχασα το δρόμο :(
Για το απόσπασμα του Μήτσου δε θα πω γνώμη, θα το διαβάσω όταν το έχω στα χέρια μου ολόκληρο. Την άλλη εβδομάδα φεύγω Ορεστιάδα και θα πάρω μαζί μου τους Μικροαστούς.
Έχεις προσκλησούλα για ακόμα ένα παιχνίδι, ευκολάκι. Σε περιμένω.
Καλησπέρα και πολλά φιλιά!!!

Laplace είπε...

δοκτορα αυτο ειναι το σωστο λινκ για να μην ψαχνεις: http://www.booksinfo.gr/literature/books/topliromatouxronoukaiomitsos/index.html

Christina Noe είπε...

xixixixixi!!Ego to prolava kai to roufixa to vivlio....
Kala kanis kai dikio exeis.H gnosi tha eprepe na ine doro.Toulaxiston tora mas kanis esi ena!!
Polla filia kai kalimera!!!

P.S.:Dio kai simera....

scarface είπε...

Μπορούσες να φανταστείς όταν το έγραφες ότι κάποιος με ένα κλικ θα μπορεί να το διαβάσει από την άλλη γωνιά του πλανήτη.

Μαγεία το ίντερνετ κάποιες φορές.

elf είπε...

@laplace78: Θα περιμένω με αγωνία την κριτική σας, αγαπητέ, όπως ξέρετε εκτιμώ τις σεμνές και ταπεινές απόψεις! Όσο για τον χρόνο, θα τον βρεις, κάπου θα έχει μπερδευτεί με τα άλλα πράγματά σου, σοβαρά μιλάω, ψάξε!

@kikop80: Τώρα, εγώ φοβάμαι πως δεν θα αρέσει σε κανένα αγόρι και θα με βρίζετε. Αλλά γι αυτό είναι οι φίλοι, για να τους βασανίζουμε!

@dr.Seeng: Γιατρέ μου, τι θα κάνεις στην Ορεστειάδα; Ελπίζω να περάσεις καλά, πάντως!!! Το παιχνιδάκι είναι σούπερ εμπνεύσεως, το τίμησα και θα το προωθήσω με την πρώτη ευκαιρία.

@Christina Noe: Κοικλί μου, όχι μόνο τα βιβλία, συμφωνώ, το σύνολο της γνώσης και της τέχνης θα έπρεπε να προσφέρονται, όπως και τόσα άλλα απαραίτητα για τη Δημόσια Υγεία, αλλά τι ξέρουμε εμείς οι μπλόγκερς, ρώτα και τον υπουργό!!!
Καλό, καλό....καλό ταξίδι!!!!!!

@scarface: Τώρα μου έδωσες ιδέα, λες να το μεταφράσω και στα Αγγλικά να γίνει παγκόσμια επιτυχία, να το κάνει μετά ταινία ο Γούντι Άλεν, να πάω στις Κάνες για το φεστιβάλ...μισό λεπτό, πάω να ξυπνήσω κι έρχομαι!

Madame Bovary είπε...

ααα τέτοια κάνεις παλιοξωτικό και πώς να αντέξει τη σύγκριση με τον Μήτσο η άλγεβρα??

εγώ πάντως αγαπάω τα βιβλία με το χαρτί και όλα τα κλισέ. Θα σε ψάξω στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

wilma είπε...

Εύχομαι καλό ταξίδι στον Μήτσο στην νέα του Online πορεία. Να συντροφέψει τις βραδιές αλλά και τις ημέρες ακόμη περισσότερων αναγνωστών.
φιλιά

elf είπε...

@Madame Bovary: Να τα αφήσεις αυτά που ξέρεις, κυρία μου, και να στρωθείς να διαβάσεις. Κι ο Μήτσος ο ίδιος πρώτα τελείωσε το Φυσικό και μετά άρχισε τις σουρτουκιές!
@wilma: Ο Μήτσος σε ευχαριστεί δεόντως κι ηλεκτρονικά και ανταποδίδει το "καλό ταξίδι"!!!

Blog ποικίλης ύλης...

...και μάλλον προβοκατόρικο.