Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Όλοι happy στον Πλανήτη Χάπι



Το παιχνίδι λέγεται Πώς Θα Είναι Ο Κόσμος σε 50 Χρόνια. Περίγραψέ το με 10 προτάσεις. Έγραψα για την Ελλάδα. Δηλ. τη Δυτική Ευρώπη. Δηλ. τον κόσμο (;).

Έχουμε και λέμε:

1. Οι διαφημιστικές εταιρίες θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των κοινωνιών. Όχι, όπως τώρα, τότε θα συμβαίνει απροκάλυπτα. Opinion makers, marketing managers, communications consultants θα αποφασίζουν και θα διατάζουν διεθνώς.

2. Όλα και όλοι θα έχουμε χορηγούς. Πώς γίνεται με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, πχ Scoda Ξάνθη; Το 2058 θα έχουμε συνηθίσει πια να λέμε Nissan Παγκράτι, Siemens Ακρόπολη, παραλία Marfin Βοτσαλάκια και ΙΟΝ elf - γιατί επιμένω ελληνικά και μ’ αρέσουν οι σοκολάτες.

3. Οι κοινωνίες θα έχουν συντηρητικοποιηθεί – ναι, κι άλλο. Κανένας δεν θα ανέχεται πια το διαφορετικό, κανένας δεν θα τολμάει να διαφέρει ο ίδιος. Όλα θα μοιάζουν πολύ προχωρημένα και αιρετικά, στην πραγματικότητα, όμως, θα ζούμε κλεισμένοι στα μικρά κελύφη μας, με πολύ λίγους «δικούς» μας ανθρώπους, αναμασώντας το ίδιο life style και φτύνοντας τα κουκούτσια σε βιοδιασπώμενη χαρτοπετσέτα.

4. Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι να αντιστοιχεί ένας ψυχοθεραπευτής ανά κάτοικο του πλανήτη. Στην πλήρη ατομικοποίηση των κοινωνιών δεν χωράνε δικαιολογίες για τη ρουφιάνα τη ζωή. Αντιθέτως: «εσύ φταις που δεν έχεις να φας», «εσύ φταις που δεν έχεις χρόνο», «εσύ φταις που βγάζεις τα μάτια σου στο κομπιούτερ, αντί να βγεις έξω μπας και τα βγάλεις στ’ αλήθεια». Εν κατακλείδι; «Εσύ φταις για την κατάθλιψή σου, είσαι ανεπαρκής και αναποτελεσματικός Συστηματική ψυχοθεραπεία και τρία πρόζακ ημερησίως, πού θα πάει, θα χαμογελάσεις κι εσύ»!

5. Η εικόνα θα είναι ενσωματωμένη στον εγκέφαλό μας, δεν θα σκεφτόμαστε πια με λέξεις αλλά με σχήματα. Εννοείται πως οι σκέψεις μας θα είναι στοιχειώδεις.

6. Η γραπτή γλώσσα θα είναι στοιχειώδης κι αυτή – για την προφορική κρατάω μια επιφύλαξη, είναι αντάρτισσα και ξέρει να πολεμάει. Θα γράφουμε μόνο φθόγγους και σχήματα, όλα με λατινικούς χαρακτήρες. Μόρια, άρθρα, τόνοι, σημεία στίξης θα εννοούνται. Ίσως και να μη χρειάζεται.

7. Θα τρώμε μεταλλαγμένα λαχανικά, ντοπαρισμένα φρούτα και κλωνοποιημένα κρέατα. Θα πίνουμε ελάχιστο νερό της κακιάς ώρας. Θα ακούμε ring tones, θα βλέπουμε ταινίες καταστροφής με εξαιρετικό ήχο και θα διαβάζουμε μοντέρνα Άρλεκιν και βιβλία αυτοβοήθειας για φτωχούς «Πώς να γίνεις ευτυχισμένος σε 10 μέρες». Οι κουλτουριάρηδες θα κάνουν την επανάστασή τους με Σάλιντζερ – ναι, ακόμα.

8. Στη μελλοντική εκπομπή του μελλοντικού Σπύρου Παπαδόπουλου κάθε Σάββατο θα κάνουν αφιέρωμα στις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού Άννα Βίσση, Δέσποινα Βανδή, Καλομοίρα και στην έντεχνη Πέγκυ Ζήνα. Στις εθνικές εορτές θα ακούμε τους νέους εθνικούς ύμνους από τον μεγάλο εθνικό συνθέτη Φοίβο.

9. Η εκκλησία θα ζει και θα βασιλεύει, με χιλιάδες trendy ή new age παρακλάδια, που όμως θα στηρίζονται στον ίδιο προαιώνιο κορμό: πατρίς, θρησκεία, οικογένεια.

10. Ο δικομματισμός θα έχει ξεχαστεί. Θα υπάρχουν δεκάδες κόμματα να διαλέξεις: δεξιό, πιο δεξιό, δεξιότατο και το επαναστατικό ελαφρώς-προς-το-κέντρο δεξιό, που πιθανότατα θα βρίσκεται εκτός νόμου. Εννοείται πως κομμουνισμός, κράτος πρόνοιας, δωρεάν παροχές στον πολίτη και τέτοιες αηδίες θα έχουν εξαφανιστεί και από τα λεξικά.


Αυτά βλέπω να γίνονται αν συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια, δηλ. τις πάπιες. Θα ζούμε υπέροχα με ψυχοφάρμακα. Θα έχουμε εκατομμύρια επιλογές, την εξής μία. Θα νιώθουμε κάτω απ’ τα έξυπνα ρούχα μας το IQ μας να κατρακυλάει. Θα δηλητηριάζουμε τα κορμιά μας με σκουπίδια σε μίνιμαλ σέξι συσκευασίες. Και θα περιμένουμε να πεθάνουμε.


Εκτός αν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. Και γίνει καμιά στραβή. Και οργανωθούμε. Και τους πάρουμε φαλάγγι.

UPDATE
(Σάββατο πρωί)

Σας μελαγχόλησα, μωρέ, καλοκαιριάτικα. Βάζω να ακούσετε ένα τραγουδάκι που υμνεί τα πάθη και τους έρωτες τους παραθαλάσσιους. Ακούστε τα λόγια και αφεθείτε στη μουσική. Ανάμεσα στα όστρακα παφλάζει η καρδιά μας. Δεκάρα δε θα δίνετε μετά για τις δυσοίωνες προβλέψεις μου.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

16 σχόλια:

beth είπε...

ax ρε έλφ με συγκίνησες
τα λες πολύ καλά και αν και εμένα με κατηγόρησαν στο ανάλογο σκεύασμα για απαισιοδοξία
δεν είναι απαισιοδοξία.. είναι να βλέπεις ρεαλιστικά
και με ρεαλιστικά δεδομένα να ενεργείς και να ξέρεις πως πρέπει να ενεργήσεις γιατί αλλιώς την έχεις βαμμένη.
καλημέρα

chmarni είπε...

Στα επόμενα 50 χρόνια θα χρειαζόμαστε ειδικά ενδύματα κατασκευασμένα από ειδικό υλικό για να μπορούμε να κυκλοφορούμε έξω κατά το θέρος το οποίο θα διαρκεί 6 – 7 μήνες με εμφάνιση έντονων φαινομένων (τυφώνες κ.α).
Στα επόμενα 50 χρόνια θα χειριζόμαστε τις μηχανές (Η/Υ) με τη σκέψη μας. Δηλαδή οι μηχανές θα έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης κάποιων σκέψεων (ισχύει, δεν το άκουσα στο Λιακόπουλο).
Οι αρχηγοί των κομμάτων εξουσίας θα λέγονται και πάλι Καραμανλής και Παπανδρέου.
Η γραπτή γλώσσα δεν θα είναι απλός στοιχειώδης, αλλά θα έχουν καταργηθεί στυλό, μολύβια και άλλα σχετικά “άχρηστα αντικείμενα”
Σε 50 χρόνια θα κυριαρχούν καμπάνιες του υπουργείου υγείας που θα αποτρέπουν τους ανθρώπους από την ερωτική επαφή, προς αποφυγή μετάδοσης αφροδίσιων νοσημάτων. Η γονιμοποίηση θα γίνεται με τεχνιτούς τρόπους και η (αυτο)ικανοποίηση θα πωλείται από e-shops μέσω συνδρομής με πιστωτική κάρτα.
Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο, αλλά αυτές οι σκέψεις με μελαγχολούν...

Ως απάντηση σε όλα αυτά θα παραθέσω μία φράση από την απολογία του ανθρώπου με το γαρίφαλο κατά κόσμον Νίκου Μπελογιάννη.
“Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, για ένα κόσμο στο μπόι των ανθρώπων...”

ΥΓ. Σε 50 χρόνια από τώρα ο Ολυμπιακός θα έχει αποκλειστεί από το πρώτο γύρο το Champions League και θα λέει πως στόχος του είναι το 61ο πρωτάθλημα...

scarface είπε...

Αυτά που έγραψες αν και έχουν απαισιόδοξη νότα είναι μάλλον πολύ κοντά στη πραγματικότητα που μας περιμένει.

Για να αποφορτίσω λίγο το κλίμα να πω ότι σε πενήντα χρόνια επιτέλους θα με επιλέξει ο Παναθηναϊκός για σέντερ φορ αφού πρώτα θα έχει αναλάβει προπονητής ο γιος μου.

elf είπε...

@ beth: Μικρή μου, και λίγα λέω, χειρότερα τα φαντάζομαι, αλλά θα τα πω τότε. Θα είμαι γριά και θα έχω το ακαταλόγιστο - ελπίζω...
Σου έστειλα μέηλ, έχω να σου προτείνω κατεργαριά. Φιλιά και, αν δεν τα πούμε, εύχομαι τρελά γλέντια στις Πρέσπες!!!

@ chmarni: Ήθελα να σε προσκαλέσω να παίξεις αλλά το ξέχασα κι, όταν το θυμήθηκα, είπ να σε λυπηθώ μέσα στη ζέστη. Τελικά, μάλλον στο πέρασα με τηλεπαθητικό τρόπο κι έπαιξες.
Μη μελαγχολείς μ' αυτά, αν σκεφτείς τη φράση του Μπελογιάννη θα πάθεις χειρότερα: φαντάζεσαι να τα καταφέρουμε και να κάνουμε έναν κόσμο στο μπόι μας; Ούτε τα μυρμήγκια δε θα χωράνε να μπούνε...
Όσο για το ΥΓ, είναι το μόνο που με αποθαρρύνει από το να ζήσω 500 χρόνια. Πώς ν' αντέξω 561 πρωταθλήματα;

@ scarface: Εσύ είσαι τραυματίας διάβασα; Ελπίζω να μην έπαθες τίποτα σοβαρό, περαστικά όπως και να 'χει.
Τώρα που το σκέφτομαι, στον Παναθηναικό να πας. Ένα σέντερ φορ ακόμα το χρειάζεται η ΑΕΚάρα, αλλά θα έχεις αποθεραπευτεί μέχρι τότε;
Αστειεύομαι (σιγά μη σε πάρουμε στην ομαδάρα), περαστικά και καλή επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους.

chmarni είπε...

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Στο υστερόγραφο μου γράφω ότι Ολυμπιακός θα έχει αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο, εννοώντας ότι για μία ακόμη φορά θα έχει αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο.
Στη συνέχεια αναφέρω το πιο τραγικό σενάριο που θα είναι το 61ο πρωτάθλημα.
Και για να αποκαλυφτώ, ως γνήσιος Θεσσαλονικιός θα αναφωνήσω... “Γίνε ΑΡΗΣ να γουστάρεις”

kikop80 είπε...

Καλησπέρες elf!

An kai akoma zalismenos tha po ta exhs!

Μια χαρα τα λές και κατά 99% έχεις πέσει μέσα!
Συμπέρασμα:
Πρέπει να ασχοληθείς με τα ζώδια και τους καζαμίες!!!
XIXIXI!!!
Αλλά πέρα απ' αυτά συμφωνώ!

ΥΓ
Δεν έχω βρεί που έστειλα σχόλιο για το νινί ρε γμτ!!!
Κι εγώ είμαι περίεργος!!!
Καλό βράδυ!

harisheiz είπε...

Με μελαγχόλησες ρε Ελένη! :P προσπαθώ να μπω σε ένα mood κάπως πιο "think possitive" αυτές τις μέρες, αλλά από την άλλη αναγνωρίζω ότι σε όλα όσα γράφεις έχεις δίκιο... Το μόνο που θα προσθέσω είναι μια φράση πασπαρτού του Gilles Deleuze, "Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ούτε να ελπίζουμε, απλά χρειάζεται να βρούμε νέα "όπλα"!

elf είπε...

@ chmarni: Σιγά που θα ήσουν Ολυμπιακός, σοβαρός άνθρωπος! Εγώ, τουλάχιστον, δεν σε παρεξήγησα.
Αλλά Άρης; Λες και δεν υπάρχουν άλλα κιτρινόμαυρα!

@kikop80: Αγαπητέ μου "χαμένε στο πέλαγος" δεν έχεις διαβάσει τις αστρολογικές προβλέψεις μου, φαίνεται! Σοβαρά, ένα φεγγάρι έγραφα ζώδια για ένα free press με τεράστια επιτυχία - τα ζώδια, το περιοδικό πήγε άπατο. Με άλλο όνομα εννοείται, μην ξεφτιλιστούμε και τελείως! Πάντως, απ' αυτό και μόνο, φαίνεται η αξιοπιστία των προβλέψεων - εκτός αν πέσω μέσα σε όλα και σε 50 χρόνια έχω επιτέλους χορηγό την ΙΟΝ, γαμώτο μου!!!

@harisheiz: Έκανα update ερωτικό τραγουδάκι, όπλο είναι κι αυτό, όχι πολύ νέο, αλλά αποτελεσματικό. Τουλάχιστον τα καλοκαίρια. Κάπου θα βρεις να το τραγουδήσεις, φαντάζομαι ;-)!

Καλό ΣΚ σε όλους!!!

kikop80 είπε...

Όχι ρε γμτ!!!!
Πως τι έχασα τις προβλέψεις???
Μπορείς να αρχίσεις νέες εναλλακτικές προβλέψεις ζωδίων εδώ!
Γιατί όχι?
Διαφορετικά ζώδια...

Εγώ προβλέπω σε σοκολατένια!!!

Spy είπε...

Γειά σας elf,
Bρήκα το blog σας από την αγαπημένη μου wilma και είπα να σας κάνω μιαν επίσκεψη, διότι μου είπε ότι φτιάχνετε καλό σπανακόρυζο :-)

Έχω διαβάσει άπειρες προβλέψεις αυτές τις μέρες που το blogοπαίχνιδο κυκλοφορεί, αλλά τολμώ να πω ότι οι δικές σας είναι εξαιρετικές. Σαφείς, προσγειωμένες, δωσμένες με ένα πικρό (προς το bitter) χιούμορ.
Tα συγχαρητήριά μου.
Kαι τα συλλυπητήριά μου εάν επαληθευτείτε...

Y.Γ. Tο δαχτυλίδι της wilma το φορέσατε;
Διότι αυτό περιμένω κι εγώ για να αποφασίσω ότι ήρθε το θέρος...

elf είπε...

@ kikop80: Μη μου στενοχωριέσαι μόνο. Δώσε συνταταγμένες αστρολογικού χάρτη - ημερομηνία γέννησης, εννοώ, τα υπόλοιπ δεν τα ξέρω, ωροσκόπους, σελήνες και πανσέληνους - και θα σου προβλέψω το πιο σοκολατένιο καλοκαίρι της ζωής σου!
Καλή Κυριακή!!!

@ spy: Αχ, αγαπητέ , με προλάβατε! Αυτές τις μέρες όλο το τριγυρίζω το εμπνευσμένο μπλογκ σας, ελέω wimaς φυσικά, κι όλο αναβάλλω την συστηματική επισκόπησή του.
"Μην αφήνεις γι αύριο ό,τι μπορείς να αναβάλλεις για μεθαύριο" - η ιστορία της ζωής μου.
Πολύ χάρηκα που συναντηθήκαμε, όπως και να 'χει.
Έχετε δίκιο. Αν επαληθευτώ, να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.
Κατά τα άλλα, το σπανακόρυζο είναι πια αστικός μύθος. Και το δαχτυλιδάκι, αν κοιτάξετα με μισόκλειστα μάτια την οθόνη σας για 3 λεπτά, θα το δείτε να γυαλίζει.
Καλό καλοκαίρι, λοιπόν. Ραντεβού στη γειτονιά σας!

Ελ Μακαρόνιους είπε...

γεια σου elf

Ε πια, όλα μαύρα θα είναι;
Δεν πιστεύω να είσαι της άποψης κάθε πέρσι και καλύτερα;
Ναι ρε, θα γίνει η στραβή,
θα γυρίσει ο τροχός,
θα γαμήσει κι ο φτωχός!

Καλά το 7 συμβαίνει και τώρα.

Ερώτηση: ποιος είναι αυτός ο Σάλιντζερ;;;

Lilith είπε...

όντως ο σάλιντζερ ποιος είναι??

Ελένη καλά τα λες και όχι και τόσο απαισιόδοξα μιας και δε βλέπω καμία παραίτηση στο ύφος σου.
ωραιο το τραγουδάκι. κάποτε έκανα εκπομπή στο ράδιο με αυτό το τραγούδι στο σήμα... ροκ εκπομπη χαχχα

elf είπε...

Γεια σας, αγόρια!

@ Ελ Μακαρόνιους: Μόνο το 7 συμβαίνει τώρα; Εγώ νομίζω πως λίγο-πολύ συμβαίνουν όλα.
Άντε να γυρίσει αυτός ο τροχός! Και, φυσικά, μακριά από μένα το κάθε πέρσι και καλύτερα.
Τα καλύτερα έρχονται (ελπίζω...φοβάμαι...ανησυχώ).

@ vanish: Αχά, βλέπω πολλά ταλέντα, κύριε vanish! Και ροκ εκπομπή στο ραδιόφωνο; Μας ξαφνιάζετε ευχάριστα. Το τραγούδι του Ανδρέου είναι εντελώς ροκ, πώς αλλιώς θα χαρακτήριζες τον στίχο "φέρνω θάλασσα κι ανοίγει ουρανός";

@ Και στους δύο: Ο Σάλιντζερ είναι ένας τύπος, Αμερικανός, ο οποίος έγραψε το αριστούργημα "Ο Φύλακας στη Σίκαλη" και δυο-τρία άλλα βιβλία κι έχει να δημοσιεύσει ή να εμφανιστεί 45 χρόνια, κυριολεκτικά. Δεν το έχω διαβάσει - φυσικά - αλλά αποτελεί must αν θες να θεωρείσαι ενημερωμένος βιβλιοφάγος, κάτι σαν τον Οδυσσέα του Τζόϋς.

Αν το έχει διαβάσει κάποιος απ' τους υπόλοιπους, ας μας πει κάτι, τέλος πάντων!

giannis είπε...

poly eksupno text....

ma de tha paikso me tous orous sou elf...xxxxx

loipon ta epomena 50 xronia pou de ksero an tha zo, thelo apla na palepso na nai pio omorfa gia mena kgia kathe filo k fili mou ma kirios gia kathe zosa ontothta sto planhth mas

Mara Lisha είπε...

Εγώ θα ήθελα σε πενήντα χρόνια από τώρα να βρεθεί ένας τρελόεπιστήμονας και να διοχετεύσει στην αγορά χαπάκια κατά της ζέστης. Το σίγουρο είναι πως η Ελλάδα θα έχει τροπικό κλίμα!!!!
Να παίρνεις το χαπάκι, κατά προτίμηση αναβράζον το πρωί και να μην αισθάνεσαι καθόλου την θερμοκρασία…
Μπορώ; :)
Tην καλησπέρα μου Elf.

Blog ποικίλης ύλης...

...και μάλλον προβοκατόρικο.