Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. Με εντολή γιατρού. Και επίκαιρες θεωρίες Κοινωνικών Συγκρούσεων με καταλύτη την επικράτηση της Εντροπίας.



Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το παρακάτω κείμενο (ή, τέλος πάντων, αμέσως μετά) επισκεφτείτε τη σελίδα paparologion και αφήστε την καταγγελία σας για όποιο σκοτεινό μυστικό κατέχετε και στοιχειώνει τον ύπνο σας. Λεπτομέρειες εδώ – μην το αμελήσετε, είναι εντολή γιατρού!

Έχει ανοίξει εδώ και καιρό η συζήτηση για το - υπό κατάθεση; υπό συζήτηση; υπό «ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα»; - νομοσχέδιο που θα έρθει να ρυθμίσει τη λειτουργία των ιστολογίων και του Διαδικτύου, γενικώς.

Η ηλεκτρονική πραγματικότητα – αυτό κι αν είναι οξύμωρο! – ρυθμίζεται μέχρι τώρα εν πολλοίς από τις συμφωνίες της Συνθήκης της Βουδαπέστης (23.11.2001), την οποία υπέγραψαν 26 υπουργοί Ευρωπαϊκών κρατών (και η Ελλάδα) και αναφέρεται στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Ως τέτοια ορίζονται από την McConnell International τα εξής: Παρεμπόδιση (κυβερνο)κυκλοφορίας, Τροποποίηση και Κλοπή δεδομένων, Εισβολή και Σαμποτάζ σε δίκτυο, Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, Διασπορά ιών, Υπόθαλψη αδικημάτων, Πλαστογραφία και Απάτη.

Αυτά. Εγώ, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, σκέφτομαι με βιβλία. Κι όλη αυτή η ιστορία μου θύμισε ένα νεανικό μου ανάγνωσμα, το «Οι πράκτορες του χάους», Νόρμαν Σπίνραντ, εκδ. Τρίτων 1997. Αντιγράφω:

«Κάθε Κοινωνική Σύγκρουση είναι πεδίο μάχης για τρεις αντίπαλες δυνάμεις: το Κατεστημένο, την Αντιπολίτευση – που αποζητά την ανατροπή της ισχύουσας Τάξης και την αντικατάστασή της με μια δική της – καθώς και μια τάση προς αύξηση της Κοινωνικής Εντροπίας, την οποία γεννά κάθε Κοινωνική Σύγκρουση και η οποία, στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή ως η δύναμη του Χάους».

(σημ. elf από το Λεξικό Τριανταφυλλίδη:

εντροπία η [endropía] O25 : 1.(φυσ.) η λειτουργία που καθορίζει την αταξία (κατάσταση έλλειψης τάξης) ενός συστήματος, η οποία αυξάνεται όταν αυτό εξελίσσεται προς άλλη κατάσταση αυξημένης αταξίας. 2. (στη θεωρία των πληροφοριών) ο αριθμός που εκφράζει το βαθμό ανταγωνισμού των δυνατών απαντήσεων σε ένα και το αυτό ερέθισμα).

Και συνεχίζει παρακάτω ο συγγραφέας:

«Στα πλαίσια μιας κοινωνίας, όπως και στο φυσικό βασίλειο, υπάρχει εγγενής η τάση προς αύξηση της εντροπίας ή αταξίας. Επομένως, όσο πιο Οργανωμένη είναι μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη Κοινωνική Ενέργεια απαιτείται για να διατηρηθεί η Τάξη σ’ αυτήν και τόσο μεγαλύτερη Οργάνωση απαιτείται για να διατηρηθεί αυτή η Κοινωνική Ενέργεια – οι δυο παράδοξες ανάγκες τρέφονται η μια από την άλλη και αυξάνονται εκθετικά στο άπειρο. Κατά συνέπεια, μια άκρως Οργανωμένη κοινωνία καλείται διαρκώς να οργανωθεί ακόμη περισσότερο και άρα δύναται να ανέχεται όλο και λιγότερους Αστάθμητους Παράγοντες σε κάθε επανάληψη του κύκλου».

Κι επειδή φαντάζομαι πως, τέτοια ώρα κυριακάτικα, θα διαβάζετε το παρόν κείμενο με τα δαχτυλάκια σας βυθισμένα στην άμμο αποσαφηνίζω τι θέλει να πει ο ποιητής ως εδώ:

1. Τα κοινωνικά συστήματα, όπως και τα φυσικά, ρέπουν προς την αταξία. Το Διαδίκτυο, ειδικά, σχεδόν την εμπεριέχει στα δομικά συστατικά του.

2. Τα κράτη/εξουσιαστικές δομές οργανώνονται, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσουν το επικίνδυνο γι αυτά χάος.

3. Όσο θα οργανώνονται, τόση περισσότερη οργάνωση θα χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίζουν τους αστάθμητους παράγοντες. Και τόσο πιο ευάλωτα θα είναι σε αυτούς.

Συμπερασματικά, σιγά μην άφηναν το Διαδίκτυο και τα μπλογκς ξέφραγο αμπέλι!!! Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρ. Μυλωνόπουλος τα λέει σαφέστερα στο Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Ποινικό Δίκαιο:

«Η πληροφορία γίνεται ένα στρατηγικό μέσο τόσο πολύτιμο και σημαντικό στη μεταβιομηχανική εποχή, όσο υπήρξαν το κεφάλαιο και η εργασία στη βιομηχανική, ενώ στο χώρο του δικαίου διαμορφώνεται ένα νέο άυλο έννομο αγαθό, η πληροφορία, της οποίας η τεράστια οικονομική, πολιτιστική αλλά και πολιτική σημασία είναι προφανής».

Θα προσπαθήσουν, λοιπόν, να ελέγξουν την πληροφορία, στο βαθμό που ήδη ελέγχουν (ή προσπαθούν) τα πάντα. Θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον Λόγο σε κάθε μορφή του. Και φοβάμαι πως τελικά θα τα καταφέρουν. Γιατί ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Εκτός αν, για κάποιο λόγο, το Χάος, που πάντα ελλοχεύει, καταφέρει να τους αποπροσανατολίσει.

Και για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία, τα μπλογκς δεν τα αντιλαμβάνεται κανένας σοβαρός άνθρωπος ως ειδησεογραφικά. Εδώ τον συμβατικό επώνυμο Τύπο παρακολουθείς (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) και πάλι χρειάζεται να διασταυρώσεις μια είδηση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις ως επιχείρημα. Τα υπόλοιπα είναι απόψεις, κουτσομπολιά και φήμες. Και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να ποινικοποιήσει, επί της ουσίας, τις φήμες απ’ τη στιγμή που τις χρησιμοποιεί κατά κόρον ως μέσα εντυπωσιασμού, επιβολής ή απενοχοποίησης – θυμάστε όλοι τη φήμη για τα πυρηνικά του Σαντάμ που «δικαίωσαν» το 2003 στην Παγκόσμια Κοινή Γνώμη την εισβολή στο Ιράκ.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν αυτοί που κόπτονται για την προστασία του κάθε πολίτη από το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν θα έφτιαχναν κατασταλτικούς νόμους και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θα φρόντιζαν να μας εκπαιδεύσουν στη χρήση του Διαδικτύου. Μικρούς και μεγάλους.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν αυτοί που κόπτονται για την προστασία του κάθε πολίτη από κάθε κακοτοπιά θα φρόντιζαν να μας εκπαιδεύσουν στην κριτική σκέψη, γενικώς. Στη σκέψη.

Αλλά, «αυτοί» είμαστε εμείς. Κι εμείς δεν αλλάζουμε εύκολα. Γι αυτό σας λέω πως ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Εκτός αν, εντωμεταξύ, επικρατήσει η ευλογημένη εντροπία.

12 σχόλια:

Laplace είπε...

θα ανοιξουν τους ασκους του αιόλου κ δεν θα σταματαει κανένας πια,την πληροφορία..απο παντου θα βάλονται αν κανουν καμια @@@@

dr.SeenG είπε...

Χμ...καλή μου Ελφ, χθες έμαθα κάτι που αν αληθεύει είναι όντως για φτύσιμο. Φίλος μπλόγκερ μου είπε πως το όλο θέμα με το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα μπλογκς, ενδέχεται να είναι ένα ψέμα του preza tv για δικούς του λόγους. Προφανώς για να εντυπωσιάσει. Ένα μπλογκ που έχει αποδείξει την αναξιοπιστία του με τη θεματολογία του, με τον τρόπο που την παρουσιάζει και το υβρεολόγιό του.
Αν βέβαια αληθεύουν οι πληροφορίες για το νόμο αυτό... δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι. Το θεωρώ πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Έχουμε πολλά να προσάψουμε στην κυβέρνηση, αλλά όχι για τόση "κουταμάρα". Δεν ξέρω...
Καλησπέρα σου και πολλά φιλιά!

chmarni είπε...

Elf καλησπέρα. Κατ΄αρχήν να δώσω ένα Link με κάποια πράγματα που είχα γράψει για το θέμα στις αρχές του Μαρτίου. Εκεί θα διαπιστώσεις ότι συμφωνώ στο σύνολο των όσων γράφεις.
http://kyr-i-louben.blogspot.com/2008/03/dangerous-blogers.html
Να δώσω και ένα Link για ένα κείμενο που έχει γράψει ο Νίκος Δήμου σχετικά με το θέμα.
http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=253
Τώρα σχετικά με τα πολύ εύστοχα σχόλια σου, έχω να πω ότι καταρχήν μου αρέσει πολύ η αναγωγή από τη φυσική στη κοινωνία. Έτσι μιας και μιλάς με όρους θερμοδυναμικής, έχω να παρατηρήσω τα εξής: Στη θερμοδυναμική ένα κλειστό σύστημα έχει συνολική ενέργεια ίση με μηδέν. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να πει ότι η ροπή προς αταξία, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη ροπή προς καταστολή. Όμως σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την οποιαδήποτε κοινωνία ως ένα κλειστό θερμοδυναμικό σύστημα. Πρακτικά ακόμη και στη φύση δε μπορούμε να μιλήσουμε για κλειστά θερμοδυναμικά συστήματα. Το μοναδικό είναι το ίδιο το σύμπαν αλλά και εδώ οι απόψεις διίστανται. Έτσι λοιπόν το όλο θέμα μπορεί να προσεγγιστεί μόνο στατιστικά, μιας και οι απρόβλεπτοι παράγοντες δε μπορούν να προσδιορισθούν. Και αλήθεια, μπορεί να υπάρξει πιο απρόβλεπτος παράγοντας από την ανάγκη στην έκφραση; Μπορεί να υπάρξει πιο αστάθμητος παράγοντας από την ανθρώπινη σκέψη;
Κλείνοντας και αφού ζητήσω μία συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο μου, να πω ότι κανείς δε μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα μου στην έκφραση. Κανείς επίσης δε μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να διαβάζω απόψεις ελεύθερων ανθρώπων όπως είσαι εσύ καθώς και όλοι όσοι αφήνουν εδώ τα σχόλια τους.
ΥΓ. Αισθάνομαι λίγο άβολα όταν παραθέτω Links από δικά μου Posts και αυτό γιατί η ικανότητα σου στη χρήση της γλώσσας, καθώς και στην γραπτή αποτύπωση σκέψεων, είναι έτη φωτός μπροστά από τη δική μου...

scarface είπε...

Αν είναι να μας τα κλείσουνε τα blogs να μας το πούνε λίγο νωρίτερα γιατί θέλω να γράψω καναδυό πράγματα ακόμη.

Τελικά δεν άντεξα τις πιέσεις των προσκλήσεων και έβαλα στο blog το παιχνιδάκι που με κάλεσες.

beth είπε...

exw thn ideeeeaaaaaaa... (lew egw) pws den prokitai na stamatisei i logokrisia oso h koinwnia mas einai etsi. de kserw pws na sto pw mallon gia na to stamatisoume prepei na kanoume kati allo, pio0 drastiko eksw sthn koinwnia opws.. na antist8oume px.. lew egw genika

pf

elf mou na sou pw pou kai bgainw pinw mpla mpla pali kala den pernaw 8a me pistepseis?

kikop80 είπε...

Καλησπέρα elf!:)
Τώρα σε λίγο θα φιμώσουν και το λόγο. Με δικαιολογία τα πνευματικά δικαιώματα!!!!!
Μην το γελάς καθόλου! Σε λίγο δεν θα μπορούμε να μιλάμε!!!!
ΜΜΜΜΜΓΚΡΡΡΝΜΒΜΠΡΡΡΜΜΜΜΜΜ!!!

Madame Bovary είπε...

κι εγώ πώς θα εκτονώνομαι?

elf είπε...

@ laplace: Αγωνιστικούς χαιρετισμούς, ρομπότ μου, σε βλέπω έτοιμο για ένοπλο αγώνα! Να μας κρατάς ενήμερους για τις εξελίξεις στο θέμα, εγώ πλάκα-πλάκα από το μπλόγκ σου μαθαίνω τις ειδήσεις. Την καλησπέρα μου.

@dr.Seeng: Γιατρέ μου, αυτό ακριβώς θέλω να πω. Μια κουβέντα, μια φήμη που απλώνεται, μεταφέρεται και επεναλαμβάνεται μετατρέπεται σε βεβαιότητα. Τ.Π. αυτό είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, πετάνε ένα πυροτέχνημα και όποιος τσιμπήσει. Ποτέ δεν ξέρεις τον ρόλο που παίζει ο καθένας από μας, αν υπάρχει κάποιος ρόλος. Λες να είμαι ΚΥΠατζού; :-)

@chmarni: Το διάβασα το ποστ σου, φίλε chmarni, και έχεις δίκιο, οι απόψεις μας ταυτίζονται. Εσύ μάλλον τα παρουσιάζεις και με μεγαλύτερη σαφήνεια από μένα. Φυσικά να βάζεις λινκς αν έχεις κάτι ενδιαφέρον να προτείνεις, αυτό κάνουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις! Χάρηκα πολύ που το έκανες, το βρίσκω πολύ χρήσιμο. Τώρα, αν κατάλαβα καλά την ιδέα σου με τα θερμοδυναμικά συστήματα - άσχετη γαρ - λες ότι οι δύο αντίρροπες δυνάμεις εξουδετερώνουν η μία την άλλη και επέρχεται ισορροπία σε ένα κλειστό σύστημα (αν δεν λες αυτό, δεν φταις εσύ που δεν το κατάλαβα, με τη Φυσική έχουμε καιρό να βρεθούμε). Αλλά δεν υπάρχουν κλειστά συστήματα. Συμφωνώ, εννοείται, η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Και μάλλον ευτυχώς, αν μου επιτρέπεις να προσθέσω. Χάρηκα που πέρασες και σχολίασες. Εις το επανιδείν.

@scarface: Σιγά μη μας τα κλείσουνε! Δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα των μπλογκς, άλλα τους ενδιαφέρουν Follow the money, που λένε και οι σοφοί Αμερικάνοι. Τα ψέματα και την αλήθεια σου θα τα σχολιάσω από κει. Κανένα νέο για το ευρωπαϊκό;

@beth: Η χειρότερη μορφή λογοκρισίας είναι αυτή που επιβάλλουμε εμείς στον εαυτό μας, πανέξυπνη μικρή μου. Σ' αυτήν μας εκπαιδεύουν χρόνια ολόκληρα όλοι οι χρηστοί θεσμοί, από μωρά ακόμα. Απ' αυτήν πές μου πώς θα ξεφύγουμε; Μόνο με τη γνώση, μου φαίνεται. Ή όχι;

@kikop80: Τώρα που είπες πνευματικά δικαιώματα, τι τραγουδάρα ήταν αυτή που έπαιζες στο "παρά τρίχα", αυτό που ήταν η μουσική από το Μπολερό του Ραβέλ με ισπανικούς στίχους! Δεν το είχα ξανακούσει, είναι φανταστικό.
ΥΓ Λες να αρχίσουμε να πληρώνουμε ΑΕΠΙ;

@Madame Bovary: Θα πετάς πέτρες στα ΜΑΤ, θα βάζεις γκαζάκια σε τράπεζες, θα ρίχνεις γιαούρτια στον Πλεύρη, κλασικά πράγματα που κάναμε τόσα χρόνια όλοι μας. Μέχρι τα 27-28 το πολύ, μετά υπάρχει και το πρόζακ. Φιλιά, μικρή μου.

kikop80 είπε...

Καλησπέρα elf μου!
Αυτό να το πεις στον φύλαρχο Run Boy Run που με τρομακτικές πιέσεις και απειλές για εμπάργκο (ΧΕΧΕΧΕ!)
με ιξανάγκασε να το αλλάξω καλώντας το "χριστουγεννιάτικο τραγούδι"!
:(
Το τραγουδάκι λοιπόν ήταν της Angelique Kidjo με τίτλο Lonlon (Ravel's Bolero) από το δίσκο της Djin Djin
(www.kidjo.com)

elf είπε...

Ευχαριστώ πολύ πολύ, καλέ μου kikop!!!

chmarni είπε...

elf καταρχήν να σου πω ότι όπου βρεθώ και όπου σταθώ "διαφημίζω" το Blog σου. Φυσικά σε άτομα με συγγενείς απόψεις και ιδέες.
Σχετικά με τη θερμοδυναμική. Μίλησα για θερμοδυναμική με αφορμή την αναφορά που υπάρχει στο Post σου στην εντροπία, μιας και η τελευταία ως φαινόμενο περιγράφεται σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο της φυσικής.
Σχετικά με το τι εννοώ, ο ακριβέστερος όρος θα ήταν η λέξη ισορροπία. Στη φύση τα πάντα συμβαίνουν λόγο της τάσεως αποκατάστασης της ισορροπίας. Ίσως αυτά που γράφω να μην αφορούν και πολλούς, αλλά επαναλαμβάνω ότι ο παραλληλισμός φυσικών και κοινωνικών φαινομένων είναι ένα παιχνίδι στο οποίο αρέσκομαι και το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε εκπληκτικά συμπεράσματα. Anyway...

ΥΓ1 Το ήξερες ότι υπάρχει Rock μπάντα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 60 - Αρχές δεκαετίας 70, η οποία φέρει το όνομα σου ???
http://www.youtube.com/watch?v=XE7tGsW7yLA

ΥΓ2 Μιας και βλέπω μεγάλη αναγνωσιμότητα στο ιστολόγιο σου να κάνω και μία πολύ ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση για όσους δεν το ξέρουν ακόμη.
Την Κυριακή στο Λυκαβηττό παίζει ο Mark Knofler, Αξίζει...

beth είπε...

έχεις δίκιο απόλυτο στη παρατήρηση που μου έκανες πανέξυπνη μου ξωτικένια.

Blog ποικίλης ύλης...

...και μάλλον προβοκατόρικο.