Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Το τεκμήριο της αθωότητας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ , Βρυξέλλες, 26.4.2006

ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ Το τεκμήριο αθωότητας

Το τεκμήριο αθωότητας αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 της ΕΣΔΑ -Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (δικαίωμα στη χρήση και απονομή δικαιοσύνης): «Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του» και στο άρθρο 48 του ΧΘΔΕΕ - Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεκμήριο αθωότητας και δικαιώματα της υπεράσπισης): «1. Κάθε κατηγορούμενος τεκμαίρεται ότι είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του σύμφωνα με το νόμο. 2. Διασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων της υπεράσπισης σε κάθε κατηγορούμενο.»

Στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διατυπώνονται οδηγίες σχετικά με τα συστατικά στοιχεία του τεκμηρίου αθωότητας. Αφορά μόνο πρόσωπα που «κατηγορούνται για ποινικό αδίκημα[12]». Ο κατηγορούμενος πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να μην είχε διαπράξει κανένα αδίκημα έως ότου το κράτος, μέσω των διωκτικών αρχών, συγκεντρώσει επαρκείς αποδείξεις βάσει των οποίων ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο σχηματίζει πεποίθηση ότι είναι ένοχος. Το τεκμήριο αθωότητας «απαιτεί […] τα μέλη του δικαστηρίου να μην είναι προκατειλημμένα ότι ο κατηγορούμενος έχει διαπράξει την αξιόποινη πράξη για την οποία κατηγορείται»[13]. Δεν θα πρέπει να κηρύσσεται ένοχος από δικαστήριο προτού διαπιστωθεί η ενοχή του. Δεν θα πρέπει να προφυλακίζεται παρά μόνον αν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι. Σε περίπτωση προφυλάκισης, θα πρέπει να του παρέχονται συνθήκες κράτησης σύμφωνες με την τεκμαιρόμενη αθωότητά του. Το βάρος της αποδείξεως της ενοχής του κατηγορουμένου έχει το κράτος και κάθε αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου. Ο τελευταίος πρέπει να είναι σε θέση να αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις. Γενικότερα δεν θα πρέπει να αναμένεται να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία που τον ενοχοποιούν. Δεν θα πρέπει να δημευθούν περιουσιακά του στοιχεία χωρίς την τήρηση των κατάλληλων δικονομικών εγγυήσεων.

Σκέφτομαι την υπόθεση της παιδικής πορνογραφίας που «έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο», όσο κι ένα σωρό άλλες αντίστοιχες που εμφανίζονται κατά καιρούς κι ύστερα εξαφανίζονται σαν να μην μας είχαν συγκλονίσει ποτέ (θυμίζω την υπόθεση του 2003).

Είναι τρομακτικό για ένα νήπιο ή ένα παιδί να έρχεται αντιμέτωπο με την ωμή σεξουαλικότητα. Πολύ τρομακτικό. Πιο τρομακτικό από τους δράκους, τα φαντάσματα και τους βρικόλακες. Γιατί είναι κάτι που δεν το ξέρει. Και δεν μπορεί να το καταλάβει. Το μυαλό του το εντάσσει στο φάσμα της βίας. Του προκαλεί εφιάλτες για όλη του τη ζωή. Δεν ξεχνιέται ποτέ.

Όμως…

Το να καταδικαστούν νομικά και ηθικά αυτοί οι άνθρωποι (ή τέρατα) είναι ένα θέμα. Το δικαίωμά τους στο τεκμήριο της αθωότητας είναι ένα άλλο. Γιατί υπάρχουν ορισμένες δικλείδες ασφαλείας στις σύγχρονες, ολοένα και πιο φασίζουσες κοινωνίες που πρέπει να κρατήσουμε με νύχια και δόντια.

Από την άλλη, υπάρχει -νομοθετικά κατοχυρωμένο κι αυτό, δεσμεύομαι να το βρω, τώρα δεν προλαβαίνω – το δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται για τις διώξεις. Με ιδιαίτερη αναφορά σε τέτοιες «ευαίσθητες» υποθέσεις. Υπό την προϋπόθεση πως στη δημοσιοποίηση δεν θα αναφέρεται «ο παιδεραστής» ή «ο βιαστής» ή «ο δολοφόνος» αλλά «ο κατηγορούμενος, ο ύποπτος, ο φερόμενος ως…»

Κι αναρωτιέμαι: Η ελληνική κοινωνία, και η παγκόσμια as well, που ενημερώνεται από τον Αυτιά και τον Τριανταφυλλόπουλο και «συγκλονίζεται» με νέα υπόθεση ανά τριήμερο, είναι ώριμη να ξεχωρίσει τον ύποπτο, τον κατηγορούμενο, τον φερόμενο ως… από τον παιδεραστή, τον βιαστή, τον φονιά; Κι αν, μία στο εκατομμύριο, είναι αθώος; Κι αν αύριο βρεθώ εγώ στη θέση του γιατί πχ μια κάμερα-ρουφιάνος με "συνέλαβε" να δίνω μία τσίχλα σε ένα γυφτάκι;

(Παρομοίως, τηρουμένων των αναλογιών: Ο Βγενόπουλος μήνυσε τον Παπανδρέου και τον Τσίπρα γιατί τον είπαν απατεώνα. Δικαίωμά του. Αν τον «έχουν» είναι δική τους δουλειά να το αποδείξουν).

Και για το τέλος: Ο τζίρος από το εμπόριο πορνογραφικού υλικού με ανήλικους υπολογίζεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Περαστικά μας.

11 σχόλια:

Laplace είπε...

3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως??oλα για ρτο σεξ..
συμφωνω με οσα γραφεις..
αλλα κ ο κοσμος θελει να ειναι σιγουρος οτι θα αποδωθει δικαιοσυνη,γιαυτο κ ισως ειμαστε υπερβολικοι σε τετοια ζητηματα κ ζηταμε παραδειγματικη τιμωρια..

καλα τα λες κ για βγενοπουλο..

καλημερα κουκλιτσα..
φιλια

kikop80 είπε...

Καλημέρα elf!
Σωστά αυτά που γράφεις. Αν και με το που άκουσα την ιστορία εξοργήστικα αφάνταστα και σκέφτηκα ότι είναι ένοχοι,ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ ότι πρέπει να υπάρχει πρώτα η καταδίκη και μετα να τους λιντσάρουμε!
Η αποκάλυψη των ονομάτων τους τώρα, κατ'εξαίρεση, είναι αποτέλεσμα οργής και όχι ώριμης (όπως ή δική σου) σκέψης.
Έστω πες ότι υπάρχει μια στο εκατομύριο ένας να είναι αθώος κλπ.
Τώρα όμως στιγματίστηκε!
Γιατί κάποιοι δεν περίμεναν πρώτα να βγεί η απόφαση και μετά να κάνουν ότι κάνουν!
Από την άλλη μεριά ποιός μου λέει εμένα πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι η σωστη και δεν τουε αθωώσει, τους εγκληματίες, ή τους καταδικάσει με μικρή ποινή?
Δεν έχω εμπιστοσύνη καμία στη δικαιοσύνη!
Πάω να τσιμπήσω κάτι όμως γιατί πείνασα! Χε!:)

kikop80 είπε...

ΥΓ
Έφτασα στο κεφ.6 και συνεχίζω, αργά και απολαυστικά σαν σε τεύχη!!
Καλή συνέχεια!

elf είπε...

@laplace78: Τόσα, αγαπητό μου ρομπότ, δηλαδή τόσα υπολογίζουν, δεν έχω δει και ισολογισμούς. Αφού σκέφτομαι, αφού η παιδική πορνογραφία έχει τόσους χαμένους φόρους, μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε συζήτηση για την αποποινικοποίησή της, πώς γίνεται με την πρέζα ένα πράμα;
@kikp80: Καλησπέρα σας! Το καλό όταν τρως και διαβάζεις στο πισί, είναι πως δεν κινδυνεύεις να λερώσεις το βιβλίο! Περιμένω ενδελεχή σχολιασμό!

Ανώνυμος είπε...

Είναι η εύκολη λύση: δίνουμε στα ΜΜΕ κάποιον άσχετα αν είναι θύτης ή όχι (ταυτόχρονα από πίσω παίζουν και θολές εικόνες με παιδάκια με καλυμμένα τα πρόσωπα, για να γουστάρει ο τηλεθεατής την ίδια ώρα που σιχτιρίζει) και λύνεται το πρόβλημα. Είναι δεν είναι ένοχος, την έκατσε την βάρκα. Και αν είναι ένοχος, πάει στο διάολο, στον Κορυδαλλό θα βρει αυτό που πρέπει (έχουν κάποιους σκληρούς κανόνες ηθικής από ό,τι ξέρω εκεί. Απουσία σωφρονιστικού συστήματος τεχνηέντως ίσως είναι κι αυτό κάτι...). Αν είναι αθώος, δεν θα το μάθει ποτέ κανείς. Έτσι, η κοινωνία είναι ικανοποιημένη και, το κυριότερο, δεν κάθεται να ψάξει αν η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Και αυτό είναι χρήσιμο για το σύστημα: αύριο στα δικαστήρια θα πάει ο απεργός. Πρέπει η εικόνα αυτού που πάει στα; δικαστήρια να είναι εκ των προτέρων η εικόνα του ενόχου.
Ο παιδεραστής να πληρώσει (έστω αυτό, αφού δεν θα σωφρονιστεί στο σημερινό σύστημα. Εδώ που τα λέμε, ίσως να μην πληρώσει καν... ), αλλά ο αθώος δημοσίως και με τυμπανοκρουσίες να δει την κοινωνική του δικαίωση. Αλλά το τελευταίο δεν παίζει.

kikop80 είπε...

Καλησπέρα!
Σωστός ο Ερυθρός!
Οι υπεύθυνοι δεν πληρώνουν και στον κόσμο δίνουν άρτο και θεάματα!!!
Καληνύχτα!

dr.SeenG είπε...

Ελένη είδες αυτή την υπόθεση από μια οπτική γωνία όπου κανείς μας δεν σκέφτηκε. Και σου βγάζω το καπέλο. Έχεις απόλυτο δίκιο και παραδέχομαι με την ευκαιρία το δικό μου λάθος.
Προχθές είχα λινκ με τα ονόματα των φερόμενων ως παιδεραστών. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!!! Εκτός από το τεκμήριο της αθωότητας, παραμέλησα και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Ότι με τη δημοσιεύση των ονομάτων στιγματίζονται οι οικογένειες των προσώπων αυτών.

Christina Noe είπε...

Otan vgenoun teties ipothesis ston aera anarotieme giati.Prospatho na to anapodoriso na to skefto anixtomiala,thimomena,apo makria.Ma mou meni panta to giati ki i orgi mou gi afton ton kosmo.Kai kathe mera pio poli,kai kati teties stigmes fovame pos katalaveno olous aftous pou den antexoun na doun tin pragmatikotita kai girizoun to kefali i allazoun to kanali,ma den ine afti i lisi.
Vgikan sta parathira oloi oi tile-psixiatroi na analisoun to thema gia 'na mas anixoun ta matia'.
As siglonistoume ligo akoma,'oi sofoi dimosiografoi' den exoun vrei kati kainourgio akoma....
Filia mikro mou!

kikop80 είπε...

Καλημέρα elf!
Έχεις πρόσκληση!!!:)

elf είπε...

@Ερυθρός: Σωστός! Θυμίσου και τις υποθέσεις Τρομοκρατίας (17Ν, ΕΛΑ). Εγώ αυτά φοβάμαι πιο πολύ, γιατί η "τρομοκρατία" είναι μια έννοια που χωράει πολλές "παρεκκλίσεις από τη νομιμότητα", βλ. συνδικαλιστικούς αγώνες, φοιτητικές κινητοποιήσεις κλπ.

@Kikop80: Την είδα την πρόσκληση, μικρό τέρας, διαβάζω το μπλογκ σου,
δώσε μου λίγο χρόνο να σκεφτώ καλά ψέματα και άμα βρεις την αλήθεια, γράψε μου! Καλησπέρα.

@dr.Seeng: Γιατρέ μου, δεν ξέρεις πόσο με συγκινεί ειλικρινά να ακούω έναν άνθρωπο να λέει "έκανα λάθος". Πραγματικά σε παραδέχομαι και είμαι πολύ χαρούμενη που σε γνώρισα, έστω κι από μακριά. Αν και δεν πιστεύω πως είναι θέμα λάθος/σωστό. Αλλά αισθάνομαι στιγμές-στιγμές πως συζητάμε, διαπραγματευόμαστε, απαιτούμε τα αυτονόητα, τα κεκτημένα με τόσον κόπο. Και, στον λόγο μου, με φοβίζει πολύ αυτό.

@Christina Noe: Καλώς το κοριτσάκι μου! Έχεις δίκιο, συγκλινιζόμαστε καθ' έξιν πια, δεν περνάει βδομάδα χωρίς να "πέσουμε απ' τα σύννεφα" και να "μείνουμε με ανοιχτό το στόμα"! Ε, ρε, γιαούρτι που τους χρειάζεται!
ΥΓ. Και σε μας ουζάκια!

wilma είπε...

elf να δεις και το Post του deronis (http://exoumeapopsi.blogspot.com/)αναφέρεται σε έναν από τους κατηγορούμενους επειδή ήταν φίλος του. νομίζω ότι κολλάει πολύ καλά με ότι λες. πέραν τούτου, αυτό που θίγεις είναι το κλασικό μας πρόβλημα. Ότι οι δημοσιογράφοι μας που ξέρουν τα πάντα, δεν έχουν ανάγκη από δίκες και ετυμηγορίες: αποφασίζουν και εκτελούν. Δυστυχώς όσοι βρίσκονται κάτω από την πίεση να αποδείξουν την αθωότητά τους δεν έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε πολλα μέτωπα ταυτόχρονα, οπότε κάθε φορά τα ΜΜΕ οργιάζουν διότι οι κατηγορούμενοι είναι ανίσχυροι να αντιδράσουν. αλλά ακόμη και αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια όσον αφορά στο κατηγορητήριο που τους έχει προσαφθεί, είναι σχεδον απίθανο να αρχίσουν μετά να μοιράζουν μηνύσεις δεξιά κι αριστερά για την προσβολή και την ηθική βλάβη που τους προκλήθηκε από τα ΜΜΕ. επιπλέον ακόμη κι αν το κάνουν αμφιβάλλω αν θα δικαιωθούν καθότι ακόμη κι οι αποφάσεις του δικαστηρίου μπορεί να είναι ελεγχόμενες και κατευθυνόμενες. (ειδικά αν πρόκειται να θιχτούν ΜΜΕγάλα συμφέροντα). θα κλείσω όμως και με μια απορία που έχω: όταν στο δικαστήριο οι ένορκοι πρέπει να αποφασίσουν επωνύμως για το αν είναι αθώος ή ένοχος κάποιος (έτσι είναι στο Ελλάντα) ποιος τους εξασφαλίζει προστασία για την απόφασή που θα πάρουν? σε κάποιες περιοχές της χώρας μας δολοφόνοι κυκλοφορούν κανονικά στο δρόμο με τη βούλα του αθώου διότι οι ένορκοι έχουν και οι οικογενειες και δεν θέλουν να μείνουν τα παιδιά τους ορφανά. σε αυτές τις περιπτώσεις ποιος θα αποδώσει δικαιοσύνη?

Blog ποικίλης ύλης...

...και μάλλον προβοκατόρικο.