Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

This is our land, so get the fuck out of it!

(graffity by Banksy)



«Η γη τελειώνει για μας,

μας σπρώχνει στο τελευταίο μονοπάτι

και θρυμματίζουμε τα μέλη μας

για να χωρέσουμε σε αυτό.

Πού θα πάμε μετά τα τελευταία σύνορα;

Πού θα πετάξουν τα πουλιά

μετά τον τελευταίο ουρανό;»

Μαχμούντ Νταργουίς, Παλαιστίνιος ποιητής



Ό,τι κι αν διαβάσω για το παλαιστινιακό, δεν καταλαβαίνω μία. Χρόνια ολόκληρα τώρα. Από τότε που πήγαινα Δημοτικό και μάθαινα στα Θρησκευτικά πως ο Μωυσής οραματίστηκε τον Θεό να τον διατάζει να οδηγήσει τους Εβραίους προς σωτηρία στη Χαναάν. «Και τους Χαναναίους τι θα τους κάνανε, κυρία;» ρωτούσα απορημένη. Απάντηση δεν πήρα ποτέ.



Το πολιτικό κίνημα «σιωνισμός» δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον επιφανή Βιεννέζο δημοσιογράφο Τέοντορ Χερτσλ (1860-1904), ως απάντηση στην αντισημιτική έξαρση που είχε ξεσπάσει στην Ευρώπη και κορυφώθηκε με αφορμή την υπόθεση Ντρέιφους. Στόχος του κινήματος ήταν η δημιουργία ενός κράτους για τους Εβραίους, τους οποίους προσδιόριζε ως Έθνος.


Οι πρώτες περιοχές που συζητήθηκαν για την ίδρυση αυτού του κράτους ήταν η Σιβηρία, η Αργεντινή και η Ουγκάντα. Τελικά κατέληξαν στην Παλαιστίνη, αφού εκεί βρίσκονταν τα ιερά, πάτρια εδάφη. Επίσης, η Παλαιστίνη ήταν μια περιοχή χωρίς λαό (σ.σ. δηλαδή ό,τι έπρεπε) για ένα λαό χωρίς γη. Και τέλος, ένα εβραϊκό κράτος ανάμεσα στους Άραβες θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προμαχώνας της Ευρώπης απέναντι στην Ασία, μια προωθημένη προφυλακή του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα.


Οι διώξεις των Εβραίων στην Ευρώπη το πρώτο μισό του 20ου αιώνα ενίσχυσαν το κίνημα του σιωνισμού και τη δεκαετία του ’30 ένας μεγάλος αριθμός Εβραίων μετανάστευσε στην Παλαιστίνη, αγνοώντας προφανώς τους ντόπιους πληθυσμούς.


Η δικαίωση του κινήματος, όμως, ήρθε το 1947. Μέχρι τότε οι Εβραίοι κατείχαν το 6% της συνολικής γης και αποτελούσαν το 1/3 του πληθυσμού. Παρόλα αυτά ο ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε δύο κράτη, με το 55% της γης να παραχωρείται στο Ισραήλ.


Την επόμενη χρονιά ξέσπασε ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να εκδιωχθούν από την πατρίδα τους 727.000 Παλαιστίνιοι, να διχοτομηθεί η Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινή και Ιορδανική και να κυριαρχήσει η Αίγυπτος πάνω στη Λωρίδα της Γάζας.


Από τότε το Ισραήλ, με πολέμους, εποικισμούς και διεθνείς συμφωνίες, έχει καταφέρει να ελέγχει πάνω από το 75% της Παλαιστινιακής γης και το 80% των πηγών νερού της Δυτική Όχθης. Τα 2/3 των Παλαιστινίων είναι πια πρόσφυγες χωρίς δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα τους. Κι όσοι ζουν ακόμα εκεί φυλακίζονται από ένα τεράστιο τείχος.



Συνεχίζω, λοιπόν, να μην καταλαβαίνω μία. Μερικά πράγματα φαίνεται πως είναι πολύ πολύπλοκα για το προφανώς ανεπαρκές, ξανθό μυαλό μου. Πού θα μπορούσανε να πάνε μετά τα τελευταία σύνορα;





(Τα στοιχεία που παραθέτω είναι από την Βικιπαίδεια, τον Πολίτη, το intifada.gr και το ποίημα από τον Ριζοσπάστη.)



19 σχόλια:

Laplace είπε...

καλη χρονια elf Μου,με υγεια κ αγαπη για σενα κ την οικογενεια σου κ σους αγαπας

πραγματικα ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ λαος οι ισραηλινοι..
κ εκλεψαν μια πατριδα κ εχουν καταδικασει τους αλλους να μην εχουν κρατος κ διακιώματα κ θελουν να τους εξαφανισουν απο προσωπου γης..

τι να πεις..

Mara Lisha είπε...

Καλή χρονιά ξωτικό μου. Να είσαι γερή δυνατή και πάνω απ’ όλα στις επάλξεις !


Το δυστύχημα είναι, ότι πάλι τα θύματα είναι μικρά παιδιά..

anna είπε...

«Ισως να στερηθώ το ψωμί μου/ ίσως το στρώμα ξεπουλήσω και τα ρούχα μου./ Ισως δουλέψω πετροκόπος και χαμάλης./ Ισως να σωριαστώ γυμνός και πεινασμένος/ εχθρέ του ήλιου, αλλά δεν παζαρεύω/ κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου/ θ' αντιστέκομαι». (Σαχίμ Κάσεμ, Παλαιστίνιος ποιητής.

Giannis Kafatos είπε...

οι διαδηλώσεις των ισραηλιτών πολιτών κατά του πολέμου, που εγώ για πρώτη φορά το βλέπω, είναι μια καλή αρχή ίσως?
πώς είναι δυνατόν όταν έχουν περάσει τόση φρίκη, να την ανταποδίδουν εις το πολλαπλάσιο?
απλοϊκή απορία, σχεδόν παιδιάστικη, όπως και τα περισσότερα θύματα ...
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

tantoguanto είπε...

Καλημέρα elfoula!
Τη βαρβαρότητα των ισχυρών απέναντι στον παλαιστινιακό αγώνα κατέγραψαν οι Παλαιστίνιοι ποιητές. Ο ποιητής Ταουφίκ Ζαγιάντ από τη Ναζαρέτ γράφει: "Εδώ πάνω στα στήθη μένουμε σαν τον τοίχο./ Πεινάμε, γυμνωνόμαστε, προκαλούμε, τραγουδάμε./ Τους ορισμένους δρόμους τους γεμίζουμε με διαδηλώσεις/ γεμίζουμε φυλακές/ με περηφάνια/ φτιάχνουμε τα παιδιά/ γενιές της επανάστασης/ τη μια μετά την άλλη...".

Madame Bovary είπε...

Giannis Kafatos κι εγώ την ίδια παιδιάστικη απορία έχω.

Αυτό που με αηδιάζει πιο πολύ από όλα είναι που χτυπάνε αμάχους και μωρά και σαν να μην έφτανε αυτό, παρεμποδίζουν και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Νεκροί νοσοκόμοι και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο της Γάζας και στο λιμάνι του Λιβανου, γιατροί χωρίς σύνορα που στάλθηκαν πακέτο στις χώρες τους, ελάχιστη βοήθεια να φτάνει στους πληγέντες. Ντροπή, μόνο αυτό.

Ελπιδοφόρο και το 2009...

irlandos είπε...

Ένα πολύ σημαντικό θέμα, που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο Παλαιστινιακό, είναι η αδυναμία των Αράβων να συμφωνήσουν και -ενίοτε - να συμμαχήσουν. Μονίμως διχασμένοι, μονίμως φανατισμένοι, γεμάτοι από εσωτερικά μίση. Όλοι τους, ακόμα και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι ...
Οι "σωστοί" Άραβες, θα δικαιωθούν ... στον παράδεισο, αφού προηγουμένως θα έχουν κατατροπώσει τους ομογάλακτους εχθρούς.

Οι πραγματικοί αντίπαλοί τους όμως (οι Ισραηλινοί) είναι σαφώς πιο προσγειωμένοι.

Κρίμα να αρχίζουμε τη νέα χρονιά με τέτοια σχόλια. Αλλά μερικές φορές δεν γίνεται και αλλιώς. Τουλάχιστον ας είναι οι ευχές μας αισιόδοξες και φωτεινές: Καλή χρονιά Ελφ, Ό,τι επιθυμείς,

Ειλικρινά και
φιλικά,
Ιρλανδός

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλημέρα ερίτιμος καί καλή?..χρονιά.
Απ'ότι φαίνεται μπαίνουμε σέ μιά ακολουθία δισέκτων ετών καί τό ενός κιλού εξάρτημα πού διαθέτουμε, ώς άνθρωποι, γιά νά εξηγούμε τόν κόσμο γίνεται όλο καί πιό ανεπαρκές. Γίνεται όλο καί πιό επίκαιρος ό στίχος "...άμα σωθεί τό παιδί υπάρχει ελπίδα" αλλά αυτό τό έχουν καταλάβει καί οί ισραηλίτες γιά αυτό εξοντώνουν ότι μπορούν...Μέ όλο τό θάρρος νά σέ παραπέμψω στό "MINE KAMPF" στό μπάζωμα όπου εκφράζω τήν ταπεινή μου άποψη γιά τό θέμα.
Τήν καλημέρα μου.

Tzeve είπε...

ας είναι καλά οι τηλεοράσεις μας που μας δείχνουν την αλήθεια...

elf είπε...

Καλημέρα σε όλους! Κι ευχαριστώ πραγματικά για τα σχόλια και τα ποιήματα - ξαφνικά θα βρεθώ να μελετώ αραβική ποίηση! Ή, μάλλον, ποίηση της αντίστασης, περίπου τα ίδια θα έλεγαν όλοι οι ποιητές σε παρόμοιες θέσεις.

Έχω διαβάσει άπειρες αναλύσεις, φαντάζομαι κι εσείς, για το ποιος φταίει και ποιος όχι, απ' όλες τις πλευρές. Και μπορώ να δω τα λάθη των Αράβων και των Παλαιστινίων ειδικότερα.

Αποφάσισα να γράψω την ιστορική αναδρομή για να βρω το βαθύτερο αίτιο αυτής της μάχης. Και δεν το βρήκα, ρε σεις. Είναι θρησκευτικό, είναι ταξικό, είναι ρατσιστικό, είναι η φορεμένη με μανία από τους Ευρωπαίους σε όλον τον κόσμο έννοια του Έθνους-Κράτους, είναι μια βλακεία που ήρθε στο κεφάλι κάποιων που έτυχε να είναι πλούσιοι και μπορούσαν να την υποστηρίξουν...

Δεν μπορώ να το καταλάβω ακόμα. Μακάρι να είχα τις απαντήσεις. Μέχρι να τις βρω θα ρωτάω. Φωναχτά.

Καλημέρα.

island είπε...

Καλή χρονιά να έχεις αγαπητή. Φοβερή παράθεση στοιχείων.

Καλησπέρα

apos είπε...

Ήθελα να γράψω κάτι «αιρετικό» για το συλλογικό μας υποσυνείδητο, αλλά με πρόλαβε ο Ιρλανδός. Ναι, τα χίλια κακά και αναθέματα να ρίξουμε στους Ισραηλινούς, αλλά κάποτε θα πρέπει να τα βάλουμε και με τα «αδέλφια» των Παλαιστίνιων που κοιμούνται όρθια. Το είπε άλλωστε μια φουκαριάρα Παλαιστίνια την ώρα που εγκατέλειπε το σπίτι της στη Γάζα, πριν της το ισοπεδώσουν οι Ισραηλινοί: Πού είναι οι Αραβες; Πού είναι τα αδέλφια μας;
Τυχαίνει να έχω φίλους Ισραηλινούς (ναι ναι και δεν ντρέπομαι για αυτό). Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουν καμία σχέση με την μανδάμ υπουργό Εξωτερικών ή την άλλη την ξεμαλλιασμένη του Γενικού Επιτελείου που τα βλέπει όλα τοοοσο φυσιλογικά. Συζητούν, ανησυχούν έχουν ψύχραιμη αντίληψη και λόγο. Αλλά είναι τραγικά λίγοι, πνιγμένοι και εκείνοι στο αντίστοιχο δικό τους συλλογικό υποσυνείδητο.
Και εμείς εδώ δεν είδα να κάνουμε την παραμικρή αναφορά. Έστω για τα μάτια του κόσμου.
Σόρρυ γλυκιά μου elf, για όλο αυτό.
Καλή Χρονιά!!!

chmarni είπε...

Elf καλησπέρα. Όποτε γίνεται ένας πόλεμος, συνειρμικά ψάχνω να βρω αίτια που σχετίζονται με χρήμα, φυσικούς πόρους, έλεγχο πλούτου κτλ… Πραγματικά δε ξέρω για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η σφαγή, αλλά για μία ακόμη φορά έχω την αίσθηση ότι η αλήθεια σχετίζεται με τα προαναφερόμενα..
Να έχεις ένα καλό Σαββατοκύριακο.

Jparalias ή απλά...Γιάννης είπε...

Η ισραηλινή υποκρισία, που κρύβεται πίσω από δήθεν θρησκευτικές και ταξικές διεκδικήσεις, ξεπέρασε κάθε όριο και μετατράπηκε σε τρομοκρατία με το αντικείμενο είναι η αφαίρεση του ανεκτίμητου αγαθού της ζωής χιλιάδων αθώων ανθρώπων!! Δυστυχώς, όσο υπάρχουν ισχυρά οικονομικά λόμπυ και αντίστοιχα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, μαζί φυσικά με την επίτευξη κλίματος αστάθειας για περαιτέρω έλεγχο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα εθελοτυφλούν ως σιωπηλοί συνένοχοι στο αέναο έγκλημα!!

giati_baba? είπε...

Μια λέξη μόνο:Ισραελεεινοί!!!

wilma είπε...

Αυτό με το Starbucks και τον Adam Sadler ισχύει? ότι θα δωρήσουν τα έσοδά τους (οι μεν από καφέδες ο δε από ταινίες) στους Ισραηλινούς για να τους βοηθήσουν?

0comments είπε...

Καλή Χρονιά!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Αντε και καταλάβαμε! Αλλάζει κάτι στη φρίκη; Στη βία; Στον θάνατο;
Μπορεί κανείς να καταλάβει τον άδικο θάνατο ενός παιδιού;
Προτιμώ να μη καταλάβω ποτέ...
Καλή χρονιά να έχεις γλυκό μου!

fpboy είπε...

Kαλησπέρα!
Το Παλαιστηνιακό είναι πολύπλοκο θέμα.
5-6 κράτη πέζουν παιχνίδια στην πλάτη των φτωχών παλαιστήνιων.
Αίγυπτος - Συρία - Λίβανος - Ιραν -Ισραήλ.
Πολύ μεγάλο μπέρδεμα.

Blog ποικίλης ύλης...

...και μάλλον προβοκατόρικο.