Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Εμείς οι κρατούμενοι


Σήμερα (σ.σ. 12/11/08)στις 9:00πμ κατατέθηκε η ανοιχτή επιστολή των κρατουμένων στον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο αριθμός πρωτοκόλλου είναι: 5419/ 12/11/08


Εμείς οι κρατούμενοι είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να διαπραγματευτούμε τα αιτήματά μας και να διαχειριστούμε τον αγώνα μας.

Πιστεύουμε οτι θα γίνει σεβαστό απο όλους.

Πανελλαδική Επιτροπή Κρατουμένων.

Πρός τον Υπουργό Δικαιοσύνης

12 Νοεμβρίου 2008


Ανοιχτή επιστολή

Κύριε Υπουργέ,


Αρχίσαμε έναν αγώνα
σαν πολίτες διεκδικώντας τα δικαιώματα μας.

Η συμμετοχή των συγκρατούμενων μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία αλλά και κάθε προηγούμενο.

Θέλουμε να διαχειριστούμε εμείς τον αγώνα μας.

Να μιλάμε εξ ονόματός μας με το όνομα μας.

Ζητούμε να γίνει συνάντηση του Υπουργού με την ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των κρατουμένων που εκφράζουν το σύνολο των κρατουμένων και είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι των κρατουμένων.

Η συνάντηση να γίνει στον Κορυδαλλό και παρακαλούμε να διευκολυνθούν τα άτομα της επιτροπής να μεταχθούν στον Κορυδαλλό.


Η Πανελλαδική Επιτροπή των κρατουμένων είναι:

* Ράντζα Τζαμπάρ του Χοσέ (Φυλακές Τρικάλων)
* Αλεξάνδρας Κόλα (Φυλακές Τρικάλων)
* Αμπντέλ Χαλίμ Φατάχ του Μωάμεθ (Φυλακές Τρικάλων)
* Βαγγέλης Πάλλης (Κ.Φ.Χίου)
* Καραμπουλέα Ντάνι του Νικολάι (Φυλακές Κέρκυρας)




Αναδημοσίευση από το μπλογκ in love with life. Επίσης, στο μπλογκ Όχι στο όνομά μας θα βρείτε το κείμενο που προτείνεται να ανέβει σήμερα σε όσο περισσότερα ιστολόγια. Αναφέρω το λινκ για να μετρήσει, αλλά προτίμησα το πρωτότυπο κείμενο των κρατουμένων, ακριβώς γιατί δε θέλω να μιλάω στο όνομά τους. Τα λένε μια χαρά και μόνοι τους.

7000 άνθρωποι σε απεργία πείνας. Ποτέ δεν έχει ξανακουστεί κάτι παρόμοιο. Εδώ μετά βίας ακούγεται κι αυτό. Προφανώς δεν θεωρείται και πολύ είδηση.

7000 άνθρωποι, διανοείστε το μέγεθος; Μια μικρή πόλη. Για τα αυτονόητα: φαί της προκοπής, σαπούνι, χώρο, ζεστό νερό, όχι εξευτελισμούς και ξύλο, επικοινωνία με τους δικηγόρους τους. Ξέρω γω, ελπίζω να έχουν τουλάχιστον αέρα ν' αναπνεύσουν.

Τιμή και δόξα στους κρατούμενους. Τους αμόρφωτους, τους εγκληματίες, τους περιθωριακούς της κοινωνίας. Που εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα. Που μάχονται και μας βγάζουν τη γλώσσα κοροϊδευτικά. Γιατί αυτοί, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν. Αργεί λέτε η σειρά μας;

Τελειώνω συντασσόμενη με το αίτημα που προέβαλλε στην ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ: "Οι κρατούμενοι δεν πρέπει να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από την ελευθερία τους".


EDIT

Μόλις άκουσα (20.30) στις ειδήσεις του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ πως η απεργία των κρατουμένων έληξε. Ξέρει κανείς τίποτα; Ποιος κέρδισε; Αυτοί ή οι άλλοι;




EDIT II
(21.11.08, 09:10)

Αναδημοσίευση από τον tantoguanto

Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής κρατουμένων έχει ως εξής:

«Ξεκινήσαμε τον αγώνα μας πριν από 18 μέρες.


10.000 κρατούμενοι και κρατούμενες με την αποχή συσσιτίου και στη συνέχεια με την απεργία πείνας αγωνιστήκαμε ενάντια στην αθλιότητα των φυλακών και την αδιαφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Από αύριο, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας δηλώνουμε ότι αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας διακόπτοντας την απεργία πείνας.


Το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά λίγα από τα αιτήματά μας.
Ο υπουργός οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν το σύνολο των αιτημάτων μας.


Εμείς οι κρατούμενοι αυτό το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρώτο βήμα, αποτέλεσμα του αγώνα μας και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, αλλά δεν μας καλύπτει, δεν λύνει τα βασικά προβλήματά μας.


Με τον αγώνα μας διεκδικήσαμε πάνω από όλα την αξιοπρέπειά μας.
Και αυτή την αξιοπρέπεια δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν υπουργό και σε κανένα δεσμοφύλακα. Δεν θα ανεχτούμε καμία αυθαιρεσία, καμία εκδικητική μεταγωγή, κανένα εκφοβιστικό πειθαρχικό.


Είμαστε όρθιοι και θα μείνουμε όρθιοι.


Απαιτούμε από τη Βουλή να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των 4/5 στις ποινές για διάφορα αδικήματα, στην κατάργηση της άθροισης των πειθαρχικών ποινών και στην επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων για τις άδειες και την υφ' όρον απόλυση σε όλες τις κατηγορίες καταδικασμένων.


Ακόμα, απαιτούμε οι γενικόλογες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές (κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, λειτουργία θεραπευτικών κέντρων για τους τοξικοεξαρτημένους, εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας σε αντικατάσταση της φυλάκισης, αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης των κρατουμένων, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ευνοϊκών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων κ.λπ.) να γίνουν νόμος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.


Τέλος, ευχαριστούμε το κίνημα αλληλεγγύης, κάθε φορέα, κόμμα, μέσο ενημέρωσης και αγωνιστή που μας συμπαραστέκεται με όποιον τρόπο διαλέγει και δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας ενάντια στις χωματερές ανθρώπων για τη δικαίωση όλων των αιτημάτων μας συνεχίζεται».


Εμένα μου φαίνεται πως κάτι κερδίσανε, εκτός από την αυτονόητη εμπειρία. Το δικαίωμα να απαιτούν. Καλή συνέχεια. Και ό,τι χρειαστείτε, μη διστάσετε.

13 σχόλια:

irlandos είπε...

Έκανα κι εγώ σήμερα σχετική ανάρτηση αναδημοσιεύοντας το κείμενο από το "Όχι στο όνομά μας" - δεν γνώριζα την επιστολή των κρατουμένων ούτε και το "in love with life". Χαίρομαι που μας τα έδειξες.

Ελπίζω η προβολή του θέματος αυτού από τα μπλογκς, να συμβάλει στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων των κρατουμένων.

Συμφωνώ με τη δήλωση του ΚΚΕ ότι "οι κρατούμενοι δεν πρέπει να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από την ελευθερία τους" με μία προσθήκη/εξαίρεση (επίκαιρη μάλιστα λόγω του πρόσφατου εορτασμού του Πολυτεχνείου): Οι χουντικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να στερούνται και τα πολιτικά/εκλογικά τους δικαιώματα. Μέχρι εκεί όμως, τίποτα άλλο.

Καλή σου μέρα elf,

Φιλικά,
Ιρλανδός

Tzeve είπε...

Λόγω εργασίας, είχαμε προσφέρει ένα πακέτο πιστοποίησης σε 20 γυναίκες φυλακών Κορυδαλλού...με λίγα λόγια στήσαμε μία αίθουσα Η/Υ και 20 γυναίκες έδωσαν εξετάσεις για βασικές δεξιότητες σε Η/Υ...

πέτυχαν σχεδόν όλες και ήταν αξιοθαύμαστος ο ζήλος για ζωή και μάθηση που είχαν...

αν κοιτάξουμε επιμέρους...οι συνθήκες δεν είναι ανθρώπινες...και τα σωφρονιστικά ιδρύματα κάθε άλλο παρά σωφρονιστικά είναι...

καλημέρα

manetarius είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(αυτά μόνο...χωρίς λόγια)

K@terin@ είπε...

Καλημέρα ,

δεν έχω να σχολιάσω κάτι παρα μόνο να δηλώσω την γνώση μου γι αυτο θέμα και την ηθική μου συμπαράσταση. !!!!

Τσουχτρα είπε...

Με την ευχή κανένα χέρι..αριστερό,δεξί ή ό,τι άλλο να μην ακουμπήσει τον αγώνα τους και τον λερώσει...
7000 άνθρωποι σε απεργία πείνας να μείνουν ενωμένοι και ελεύθεροι..γιατί το μυαλό δεν φυλακίζεται. Με την ευχή η όποια εξουσία ν' ανοίξει τ' αφτιά της επιτέλους !
Πέρα απο ευχές εμείς οι "ελεύθεροι" να είμαστε μαζί τους όπως μπορούμε...

Καλημέρα !

kikop80 είπε...

Έλα ρε? Δεν πήρα πρέφα για το ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ!
Πάω τώρα!
Προφταινω?
Σκατά!
:(

kikop80 είπε...

OK!
Υπέγραψα!
Αλλά του χρόνου θέλω μαλλί της γριάς!
(όχι αληθινής ε?)

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ενα βήμα έγινε. Περιμένω να δώ αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση για την αποφυλάκιση των 5000 κρατουμένων, σε πρώτη φάση. Λίγες υπογραφές, ρε γαμώτο, λίγες! Δεν "πουλάει" το θέμα στα ΜΜΕ, φαίνεται!

island είπε...

Εμείς οι υπόλοιποι θα είμαστε πάντα απ'έξω για να συμπαραστεκόμαστε στους μέσα μόνο και μόνο για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας...

kikop80 είπε...

Όντως όπως λέει και ο βιολιστής παραπάνω λίγες οι υπογραφές!
:((
Το θέμα το έχουν αποσιωπήσει πολύ καλά οι μιντιάδες!
Κλαημερούδια!

fpboy είπε...

Δεν ξέρω τι έγινε αλλά τουλάχιστον ακούστηκε το πρόβλημα τους !
Και είδαν και την δύναμη τους !
Μακάρι να γίνει κάτι επιτέλους.

Leviathan είπε...

oute ego gnoriza tin epistoli ton kratoumenon..na sai kala!kalo sou mesimeri! filia!

elf είπε...

@ everybody: Παιδιά, αυτό το ποστ μου θύμισε κάτι σκηνές από παμπάλαιες ελληνικές ταινίες όπου φωνάζει ο μικρός: "Εφημερίδες! Έκτακτο παράρτημα".

Δεν πρόλαβα ν' ανεβάσω δυο αράδες και τα γεγονότα άρχισαν να τρέχουν ή, όπως λένε και οι τηλεοπτικοί, "οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες".

Έχω την αίσθηση ότι οι κρατούμενοι φέρθηκαν έξυπνα δείχνοντας καλή θέληση στο κουτσό βήμα που υποσχέθηκε ο υπουργός.

Έτσι κι αλλιώς, δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν τις κοινωνικές δομές, ούτε να αλλάξουν τις ταξικές συνθήκες. Τα αυτονόητα και γενικώς κεκτημένα ζητάνε, οπότε μπορεί και να τα κερδίσουν.

Εμένα κέρδισαν τον σεβασμό μου. Γιατί κατάφεραν τόσοι άνθρωποι, τόσο διαφορετικοί και σε διαφορετικά μέρη και χωρίς ουσιαστική δυνατότητα στοιχειώδους επικοινωνίας να οργανώσουν ένα τέτοιο "αντάρτικο".
Και να σταθούν όρθιοι χωρίς πραγματική βοήθεια από πουθενά.

Εύχομαι πάντα τέτοια και να παραδειγματιστούμε κι εμείς οι απέξω.

Φιλιά σε όλους, πια δουλεύω τα ΣΚ, οπότε τα λέμε από αύριο. Καληνύχτα!

Blog ποικίλης ύλης...

...και μάλλον προβοκατόρικο.