Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Απειλητικό σημείωμα


Όλα μαζεμένα μου ‘ρθανε. Μια βδομάδα τώρα δεν μιλάω καθόλου. Μόνο χαμογελάω ευγενικά. Όπως ξέρω άριστα να κάνω.

Και κλαίω για την Κίνα. Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι. Και δεν είναι το νούμερο. Είναι που τους είδα στην τιβί και είναι κανονικοί άνθρωποι. Σαν κι εμάς. Με μπλουτζίν και τίσερτ. Μια κοπέλα απελπισμένη, που έδειχνε έναν πιτσιρικά οχτώ-δέκα χρόνων κι έλεγε «έχω ξεμείνει μαζί του, η οικογένειά του καταπλακώθηκε και δεν έχει κανέναν», μια γιαγιά απορημένη που κοιτούσε τον ορίζοντα και μια γιατρό που φρόντιζε ακούραστη τραυματισμένα παιδάκια ώρες ολόκληρες μέχρι που της φέρανε στο νοσοκομείο το δικό της και λιποθύμησε.

Κι όλα αυτά με την ανθρώπινη φωνή της κας Χούκλη, χίλιες φορές να τα άκουγα από τον, ξέρω ‘γω, Λιάγκα με τις τσιρίδες και τα γουρλωμένα μάτια και να τον γείωνα.

Κι αναρωτιέμαι τώρα, η ηλίθια, αν είχαν φιλότιμο όλοι αυτοί στην κινεζική κυβέρνηση, τη ΔΟΕ και την ξεΔΟΕ δεν έπρεπε να πουν «τι Ολυμπιακοί Αγώνες και παπαριές, θα μαζέψουμε όλα τα λεφτά από σπόνσορες, νταβατζήδες, φασίστες και φαρμακέμπορους και θα τα δώσουμε σ’ αυτούς που απόμειναν, να ξαναφτιάξουν τουλάχιστον τα σπίτια, τα σχολεία και τους δρόμους τους»;

Αλλά μετά κάπου άκουσα στο ραδιόφωνο πως αν η χώρα που έχει αναλάβει να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί λόγω ανωτέρας βίας τότε τους ξαναδιοργανώνει η αμέσως προηγούμενη. Τουτέστιν εμείς. Και θυμήθηκα το καλοκαίρι του 2004. Και σκέφτηκα πολύ φιλάνθρωπα: «Τι τα θέλουν τα σπίτια και τα σχολειά Κινέζοι άνθρωποι, τους Αγώνες να κάνουν, τους Αγώνες!».

(Κι επειδή δεν μου έχει περάσει ακόμα η τσαντίλα, θα τα ξαναπούμε λίαν συντόμως. Ναι, σας απειλώ!).

14 σχόλια:

Laplace είπε...

εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δικιο σε ολα...
ειναι λογικο να σε πειραζει κ εμενα με εξοργιζει πολυ το ολο θεμα..

κ με πειραζει που τα ελληνικα ΜΜΕ αντι να προβαλουν το θεμα,να κανουν καναν ερανο,ασχολουνται με μ@@@ιες..

καλο σαββατοβραδο..

Ελ Μακαρόνιους είπε...

Μόνο με 5.000.000 νεκρούς θα λέγαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τους ολυμπιακούς οι κυβερνώντες στην Κίνα. Στεναχωριέμαι που το λέω αλλά έτσι είναι. Δεν είμαι από αυτούς που εξισώνουν τον καπιταλισμό με τον """σοσιαλισμό""" της Κίνας, αλλά το έχουν προ πολλού γυρίσει, οι σύντροφοι....

Christina Noe είπε...

Ποιος έβαλε ποτέ στην ιστορία,ας πω την νεότερη για να μην γίνω υπερβολική,τον άνθρωπο πάνω απο όλα?Την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη υπόσταση πάνω απο χρήματα και συμφέροντα?
Τι εράνους και μαλακίες?Τα λεφτά με κάποιον "μαγικό" τρόπο δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους.
Αλλα it's ok baby!Γιατι ο κοσμάκης διάβασε μόνο ένα τίτλο ειδήσεων για κάτι που έγινε κάπου στην μακρινή Κίνα....

Madame Bovary είπε...

τι ειρωνία, να χαίρονται και να γιορτάζουν μετά από δυο μήνες... και τόσος κόσμος να έχει χαθεί και ακόμα περισσότεροι να υποφέρουν...

giannis είπε...

ego skeftomai kt allo, skliro ma nomizo pos pia epanalambanetai....
o planhths fortothike asxima apo askopa erga k pollous anthropous pou den antexei....san na antidra k na skotonei monos tou arketous gia na epibiosei.....plimmires sth mianmar, xiliades nekroi, seismos kinas episis
prosfata seismoi pantou, tsounami,foties,katarreuseis bounon, yperxeiliseis potamon...
earth is screaming....is there anybody listen???

Mara Lisha είπε...

Διάβασα το απειλητικό σου σημείωμα και τρόμαξα στην ιδέα, πως με τη γκαντεμιά που μας δέρνει, είναι πολύ λογικό να ισχύσει ο Νόμος του Μέρφυ και να... χρειαστεί να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, ΞΑΝΑ!
Δεν την αντέχει τόση ευτυχία η φτωχή μου καρδιά... Θα καταρρεύσει!

Δυστυχώς, για να σοβαρευτώ, όσες λέξεις και να γράψουμε για τις παγκόσμιες απώλειες της ανθρωπότητας, οι εικόνες σε καθηλώνουν και αισθάνεσαι ανήμπορη...

elf είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Ρομπότ μου, έτσι είναι, αλλά δεν χρειάζεται έρανος, το αυτονόητο είναι, τόσα ΤΡΕΛΑ λεφτά πέφτουν στο κενό, έλεος!
Ελ Μακαρόνιους, έχεις δίκιο, και 5.000.000 να ήταν δεν θα ίδρωνε αυτί, πόσα εκατομμύρια "εξωτικοί" και "αραπάδες" δεν πεθαίνουν κάθε μέρα, απλώς μ' έπιασε το ιδεαλιστικό μου/μικροαστικό μου κι έκανα κι εγώ μια ρητορική τελικά ερώτηση.
Christin μου, και μη χειρότερα. Σε τι κόσμο φέρνουμε τα παιδιά μας, που λες κι εσύ.
Μποβαρύ, γλυκιά μου, μήπως αντί για ειρωνία να πούμε γαϊδουριά; Ξεφτίλα; Απληστία; Χοντροπετσιά; (Σταματήστε με!)
Gianni μου, κανείς. Ακούνε τον Ολυμπιακό Ύμνο στη διαπασόν. Θυμάσαι; "Αρχαίο πνεύμα αθάνατο..." κλπ γραφικά.
Mara Lisha, δεν ξέρω που μένεις, εγώ ένα χιλιόμετρο από το ΟΑΚΑ, το Ζέπελιν έχει φωτογραφίες μου σε όλες τις στάσεις και για να κινηθώ γύρω από το σπίτι μου έπρεπε να έχω βίζα. Στη Σύρο την έβγαλα όλο το δεκαπενθήμερο. (Και δεν πήρα ούτε ένα μετάλλιο για την προσφορά μου στην ιδέα του Ολυμπισμού).
Καλό ΣΚ, παιδιά!

dr.SeenG είπε...

Eeeeeeeeeeeelf, γύρισες εσύ και έλειψα εγώ για λίγο.
Η Κίνα φημίζεται για τον άνισο καταμερισμό πλούτου. Φάνηκε και στο σεισμό. Είδαμε την αστική τάξη της χώρας, μπροστά σε ένα πρόβλημα που φαίνεται έκανε διακρίσεις. Χτύπησε μόνο τους μη ικανούς να προστατευτούν. Οι νεκροί άκουσα πως αυτή τη στιγμή είναι γύρω στις 32 χιλιάδες και υπολογίζονται πάνω από 50... Σχεδόν όσο η πόλη μου...

Μαριλένα είπε...

Καλημέρα Ελένη, η Καθημερινή είχε ένα πολύ ωραίο άρθρο, αναδημοσίευση από το Guardian.

elf είπε...

Καλημέρα, γιατρέ μου, φαίνεται μαζευτήκαμε σιγά-σιγά.Καλημέρα Μαριλένα, σ' ευχαριστώ για το άρθρο, δεν προλαβαίνω να διαβάσω τον Τύπο το ΣΚ. Νιώθω πως για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν κάποια οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα η τραγωδία χτυπάει δυνατότερα γιατί δεν την έχουν μάθει, δεν την περιμένουν. Όλα στη ζωή τους πάνε καλά, τα έχουν στήσει τέλεια και ξαφνικά γκρεμίζεται το σχολείο του παιδιού τους! Ούτε να θρηνήσουν δεν ξέρουν, βάζω τον εαυτό μου στη θέση τους και παραλύω. Και εξοργίζομαι για όλα. Αλλά τι κάνω; Ξέρεις...Τίποτα.

scarface είπε...

αν έχουν πρόβλημα για τον χώρο διεξαγωγής της Ολυμπιάδας ας την κάνουν στο φυσικό της χώρο.

σε καμιά φαρμακαποθήκη ας πούμε.

wilma είπε...

To φιλότιμο όπως λες στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να το δείξουν οι χορηγοί. νομίζεις ότι αν πει η Κίνα ότι ΟΚ δεν κάνω ολυμπιακούς και τα δίνω στους σεισμόπληκτους, οι χορηγοί θα της πουν "Α μπράβο βρε καλή ιδέα, από το στόμα μου το πήρες". θα γίνει της π... (της Πόπης εννοούσα!). το τι φασιστοκίνα θα την αποκαλέσουν το τι εμπάργκο θα της κάνουν δε λέγεται!
Τέλος πάντων, νομιζω ότι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν μπορούμε (?) να κάνουμε τίποτα! διαρκώς παρακολουθούμε. και δεν ξέρω αν έχει αξία να δειχνω με το δάχτυλο είτε κυβερνησεις είτε χορηγούς. τι σημασία έχει? κι αυριο θα πάω να πάρω Mcdonalds και Coca cola και ίσως μετά από κάποια χρόνια να πάω και ταξίδι στην Κίνα (νέος Hot τουριστικός προορισμός)και τελικά γκρινιάζουμε, κατηγορούμε και μετά ξεχνούμε. κι εμένα με λούζει κρύος ιδρώτας αν φανταστώ τη θέση των πληγέντων, όμως στο διαταύτα τι θα κάνω?

... είπε...

Έλεος, όχι ξανα Ολυμπιάδα εδώ... Την προηγούμενη φορά έφυγα δύο εβδομάδες εξωτερικό για να γλιτώσω...
μμμμ τώρα που το σκέφτομαι δεν μου έκατσε και άσχημα. Ξαναφέρτε τους Ολυμπιακούς

Adomiel είπε...

Η μία την έβγαλε στη Σύρο, ο άλλος στο εξωτερικό...! Πολύ χάλια βρε παιδιά... Σας λυπάμαι...! :-P

Κι ούτε για αστείο μην ξαναπείς ότι θα διοργανώσουμε εμείς τους Ολυμπιακούς... Θέλω να πάω διακοπέεεςςςς φέτος...! :-D

Blog ποικίλης ύλης...

...και μάλλον προβοκατόρικο.